Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A koronavírus terjedése óta fokozottabban figyelünk az egészségünkre, a higiéniára, környezetünk tisztaságára. Ám nem csak a COVID-19 esetén kellene betartani azokat az egyszerű szabályokat, amivel megakadályozhatjuk a vírusok terjedését, legyen szó, akár egy influenzáról, vagy calicivírusról. Íme néhány rossz szokás, ami kifejezetten kedvez a vírusok terjedésének.
Mindmegette
Azt gondolhatnánk, hogy nem lehet rosszul használni a toalettpapírt, pedig nem mindegy, milyen irányban törlünk, és az sem, milyen fajtát használunk! Ha nem vigyázunk, az egészségünkkel játszunk.
Termékvisszahívást jelentett be az Auchan, ugyanis a boltban kapható egyik sajtféle Escherichia coli, azaz E.coli baktériummal fertőződhetett.
Aki kertészkedik, tudja, hogy milyen bosszantó, sőt fájdalmas dolog, amikor a hónapokon, éveken át gondozott, szeretgetett növényünk szinte egyik napról a másikra tönkremegy. Ha a barnuló, száradó levelek, és a bimbójukban elhulló virágok mellett apró fekete vagy fehér pötyöket is látsz a növényen bárhol, akkor bizony levéltetvekkel van dolgod. Máris mondjuk, milyen pofonegyszerű házi praktikával szabadulhatsz meg tőlük!
Életveszélyes ételmérgezést okozó szalmonella-fertőzés terjed több európai országban is. A Salmonella Senftenberg elnevezésű, antibiotikum-rezisztens kórokozót az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és 11 európai országban észlelték tavaly, és a kutatások arra jutottak, hogy terjedése a koktélparadicsomhoz köthető.
Ahogy érkezik a melegebb idő, egyre több légy jelenik meg körülöttünk, így a konyhában, és az ételeink körül is. Szúnyogháló ide vagy oda, valahogy mindig besurrannak a házba, a szabadban pedig egyszerűen lehetetlen elkerülni ezeket a rovarokat. Na de mi történik akkor, ha rászáll egy légy az ételünkre? Betegek leszünk tőle? Ennek jártunk utána.
A szakértők ajánlása szerint minden étkezésünknek tartalmaznia kellene zöldséget, sőt ezeknek kellene kitöltenie a tányér nagy részét. Ha azonban nem megfelelően bánunk a leveles növényekkel, akár az életünket is kockára tehetjük.
MTI
Valóban magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a világ legnagyobb csokoládégyárába, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó céghez - a hírt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is megerősítette.
Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot, a belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében gyártott csokikat azonnal kivonták a forgalomból.
Friss, bio epertől kaphatott hepatitiszt jó-néhány vásárló Amerikában és Kanadában, az ügyet nagy erőkkel vizsgálják a hatóságok.
Igaz, Magyarországon az indiai mutáns még nem jelent meg, ám nem kizárt, hogy ez csak idő kérdése. Angliában, az USA-ban és további 21 országban, köztük Svájcban is már azonosították. Na, de mégis mit tudunk róla? Miben különbözik a brit mutációtól? Erre a kérdésekre kerestük a választ.
A tavasz közeledtével, ha az időjárás is megengedi, szívesen étkezünk a szabadban, aminek kellemetlen velejárója, hogy a legyek is előszeretettel másznak rá az ételünkre. Megehetjük-e utána azt azt ételt, amire rászállt a légy?
A kijárási korlátozásokon ugyan enyhítettek már Magyarországon, de a szakemberek továbbra is óvatosságra intenek, hiszen a koronavírus még jelen van. Az emberek több hónapnyi bezártság után szívesen kimozdulnak már, de be kell tartani az óvintézkedéseket. Az alábbi helyeken nem árt fokozottabban figyelni.
A koronavírus rohamos terjedése miatt egyre több helyen már hiánycikk a kézfertőtlenítő. Ennek a folyadéknak napjainkban különösen fontos a használata, hiszen nem elég, hogy a COVID-19 (koronavírus-járványt okozó új típusú fertőző tüdőgyulladás) komoly egészségügyi gondokat okoz, még az évente visszatérő influenzajárvány is veszélyt jelenthet.
Nem a koronavírus az első és egyetlen gyorsan terjedő betegség, ami komoly veszélyt jelentett vagy jelenthet az életünkre.