Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Biztosra vesszük, hogy mosogatószer minden háztartásban van – sőt legtöbbször még tartalék flakon is lapul a konyhaszekrényben. Talán benned is felmerült már, hogy ha más tisztítószer nincs kéznél, mosogatószert töltesz a felmosóvízbe vagy azzal mosol autót. Ez azonban nem jó ötlet: íme hét olyan alkalom, amikor jobb elkerülni a mosogatószer használatát.
Jogos a kérdés, ha alufóliával dolgozunk a konyhában: alulra vagy felülre kerüljön a fényes oldala, amikor valamilyen ételt csomagolunk bele? Vannak, akik a fényesre, de sokan vannak azok is, akik a matt oldalára esküsznek. Na de mi az igazság? Ennek jártunk most utána.
Spórolni, takarékoskodni és megmenteni az ételmaradékokat sosem rossz, és sosem késő mindezt elkezdeni. Mutatunk néhány praktikát, amikkel nemcsak az élelmiszerpazarlásnak inthetsz búcsút, hanem a felesleges zsírpárnáknak is.
Sok recepthez a szétválasztott tojásnak csak a sárgájára vagy csak a fehérjére van szükség. De mit tegyünk a megmaradt résszel? Semmiképp se dobjuk ki, inkább használjuk fel citromkrémben, tiramisuban, vagy éppen tojáslikőrben!
Nem csoda, ha elveszünk a különböző zsírok és olajok útvesztőjében. Nem mindig tudjuk, hogy melyik mire jó, mivel érdemes sütni-főzni vagy akár a salátánkat feldobni. Íme egy kis segítség! Kisokos zsírokhoz és olajokhoz.
Sütve és főzve, sósan és édesen egyaránt az őszi–téli hónapok megunhatatlan kedvence a sütőtök. Ismerd meg a legfontosabbakat a vásárlásával és elkészítésével kapcsolatban!
Kevés olyan étel létezik a magyar konyhában, amibe ne kerülne fokhagyma. Ennek a csodás alapanyagnak a használata viszont korántsem annyira egyszerű, mint gondolnánk, ugyanis helytelen felhasználásával számos problémát okozhatunk az ételnek. Most a fokhagymahasználat talán egyik legfontosabb veszélyét áruljuk el. Figyeljetek rá, hiszen haza is vághatja az ebédeteket ez a baki.
Talán nem is gondolnád, mennyi mindenre felhasználhatod az alufóliát az otthonodban. Azon túl, hogy a fólia alatt bizony jobban puhul az étel, vagy a sütőrácsra fektetve segíti a sütést, esetleg a hűtőben le lehet takarni vele a maradékot, további más területeken is hasznodra válhat - nem csak a konyhában.
A nyers hús nagyon könnyen megromlik, és rengeteg baktériumnak adhat helyet, ezért nem árt kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő kezelésére. Élelmiszer-biztonsági szakértők beszéltek arról, hogy mire kell ügyelni a nyers hús előkészítése, elkészítése, valamint a konyhai takarítás során.
Gombát egész évben vásárolhatunk, és sokan szeretik az erdőt járni, és maguk szednek gombát a leveshez, vagy pörkölthöz. Nagyon fontos, hogy ha boltban, piacon vesszük, akkor csakis frisset vásároljunk, mert hamar megromlik, lehetőleg használjuk fel 1-2 napon belül! Ha magunk szedjük, akkor pedig mindenképpen vizsgáltassuk meg gomba szakértővel.
Ennek a változatosan felhasználható zöldségnek most van a főszezonja. Grillezve, párolva, bundában vagy töltve egyaránt finom. Milyent érdemes választani? Meddig tárolhatod? Milyen fűszerek illenek hozzá? Most mindenre fény derül!
Pontokba szedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy kihozhasd a legjobbat a kemény húsú gyümölcsből. Tudtad, hogy a héja, a csumája és a magja is felhasználható?
Török Zsuzsa
Az egész évben hozzáférhető, kellemesen hagymaízű pórét teljes egészében felhasználhatod, ráadásul nem fakaszt sírásra pucolás közben.
Jó sok narancsot vettél, mert ez a kedvenc déligyümölcsöd? Adunk néhány ötletet, mi mindenre használhatod azonkívül, hogy nyersen elfogyasztod vagy kifacsarod a levét.
Te sem tudsz ellenállni a nyár csábítóan illatozó édes gyümölcsének? Akkor nem valószínű, hogy ráunsz nyersen, de egészen augusztusig sokféle finomságot is készíthetsz a hazai termésből.