Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Kard Sándorné
Cikk
MME
Február közepéig tart az éves fánksütési időszak, vagyis a farsangi szezon. Ha idén még nem ettetek fánkot, akkor itt a remek alkalom.
Vass Lászlóné
Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál. Nyakig gázolunk a farsangi szezonban, így mi sem kézenfekvőbb, mint hogy hétvégi ebédválogatásunkban olyan fogásokat mutatunk, melyek erre az időszakra jellemzőek. Most kivételesen néhány fánkrecepttel is készültünk, hiszen idén vízkereszt és hamvazószerda között legalább egyszer illik elkészíteni ennek a csodás desszertnek valamelyik változatát.
A farsangi bulikon elsősorban persze fánkot kell enni – de sós falatkák nélkül sincs baráti, családi rendezvény! Összegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű receptet, amivel sikert aratsz akkor is, ha vendégségbe mész és akkor is, ha te vagy a házigazda.
Vidék íze
A magyar gasztronómia tele van hangzatos ételnevekkel. Ilyen az ördögpirula is, melyről sokan, főleg a városi fiatalok talán még nem is hallottak, pláne nem kóstolták!
Ha nincs ötleted, mit főzz a hétvégén, ezzel a dupla menüsorral segítünk - és, mivel farsang van, fánkot minkettő tartalmaz!
Mindmegette
A fánk a farsangi szezon elmaradhatatlan étele. Mindenkinek van egy bevált szalagos fánk receptje, ám jó ha tudod, van egy szokatlan hozzávaló, ami nélkül egyik fánk sem lesz tökéletes!
Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsang, ebben az időszakban egymást érik a bálok és a mulatságok, ha te is készülnél valami sós finomsággal, böngészd át receptválogatásunkat!
Fanny magazin
A farsang egy úgynevezett „mozgó” ünnep: a hossza és utolsó napja minden évben változik. Kezdete mindig vízkeresztre, január 6-ra esik és hamvazószerda napjával zárul, így idén február 23-ig tart a farsang időszaka. A magyar szokások egészen a középkorig nyúlnak vissza, elnevezése pedig valószínűleg bajor nyelvterületről származik.
Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsang, melynek elképzelhetetlen eleme a könnyű szalagos vagy a töltött fánk, de a csöröge, a churros, az ekler és a túrófánk is népszerű ilyenkor. Íme 15 kihagyhatatlan fánkrecept farsangra.
Videó
Imádod a fánkot, de nem bírod elviselni a lakásban terjengő olajszagot? Akkor ez a te recepted! Mutatjuk videón, hogy készül a fánk sütőben sütve.
A farsang vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tartó időszak elnevezése. A farsangnak számos hagyománya van, mind közül az egyik legismertebb talán a fánkfogyasztás és a jelmezes karneválok. Mi most erre az időszakra hoztunk nektek olyan fánk recepteket, melyek között a gluténmentes verziót is megtaláljátok. Ezekkel a finomságokkal egyetlen maszkabálon sem fogtok kudarcot vallani.
A farsanghoz kapcsolódó népszokások, mint a busójárás, a jelmezbálok és a nagy lakomák általában februárra tehetőek, de a szezon igazból már január elején beindul a jobbnál jobb fánk receptek felkutatásával. Legyen az illatos és foszlós szalagos fánk, vagy roppanós csöröge, mindegyik mennyei fahéjas cukorral és baracklekvárral feldobva. Ha ti is kíváncsiak vagytok a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.
Itt a farsang, nyakunkon a fánkszezon, ilyenkor mindenki azt próbálgatja, hogyan kell tökéletes szalagos fánkot sütni. Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi a pék elárulja a titkot, és megmutatja, hogy készíthettek otthon ti is foszlós farsangi fánkot.
Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. Máris mutatjuk, hogy mik azok az ételek, amiket nyugodt szívvel fogyaszthatunk.
Török Zsuzsa
5 fantasztikus farsangbúcsúztató program február utolsó hétvégéjére. Ide menj finom falatokért és fenséges fánkokért!