Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Török Zsuzsa
A klasszikus gulyáshoz hasonló, azonban annál könnyebb, nyárias jellegű és savanykás ízű palócleves a közhiedelemmel ellentétben nem hagyományos palóc étel. A nagy palócnak titulált Mikszáth Kálmán (1847–1910) beemelte földijeit az irodalomba, a neki kreált levest pedig a magyar konyhába.
Petőfi Sándor számos bordalt szerzett, ételek azonban nem ihlették meg. Utazásai során papírra vetett feljegyzéseiből kiderül, hogy gyakran nyelte az éhkoppot, a kedvence a túrós tészta volt, de soraiból következtethetünk a korabeli étkezési, vendéglátási szokásokra is.
A vajas kekszből és kakaós krémből hidegen összeállítandó édesség a múlt század közepének kedvelt kalóriabombája volt, de a királyi udvarban is akadnak rajongói a desszertnek: Vilmos herceg és Kate Middleton lakodalmán az esküvői torta mellett felszolgáltak egy 17 kg csokiból és 1700 kekszből angol módra készített hideg kutyát is.
Patkó Ágnes
A pék forró kemencéjének hőjét nem kihasználni hatalmas pazarlás lenne – elődeink pedig nem pazaroltak! Így született meg ez a húsétel. Ismerd meg a csülök pékné módra történetét.
MME
Frissítő, szomjoltó hatása miatt főként a meleg nyári hónapokban örvend hihetetlen népszerűségnek a fröccs, ez az ízig-vérig magyar ital.
Az önmagában is finom babapiskótát kávéba, kakaóba, forró csokiba, likőrbe, borba mártogathatod, pohárkrémekbe teheted vagy sütés nélküli tortákhoz is felhasználhatod. De azt tudtad, hogy a népszerű édesség története a középkorig nyúlik vissza?
Édesszájúak számára nincs jobb reggeli a mogyorókrémes kenyérnél. A fenséges kencét lassan 60 éve gyártja egy olasz családi vállalkozás.
Kevés olyan fogást övez olyan makacsul kitartó tévhit, mint ami itthon megfigyelhető a spagetti carbonara kapcsán. Pedig egy biztos: az eredeti receptben nincs tejszín!
Ha megkérdezünk egy külföldön élő magyart, milyen finomságot hiányol leginkább itthonról, a leggyakoribb válasz egyértelműen a túró rudi. Mintha a magyarsághoz hozzátartozna a túrós-csokis édesség szeretete, pedig korántsem ősi a recept!
Állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.
Talán sokan nem tudják, hogy a bécsi szeletnek hívott étel receptje Milánóból érkezett a császárvárosba. Ugyan nem Bécsben született, azonban itt lett az osztrákok nemzeti ételévé, amelyet a Monarchia idején a magyarok is megszerettek.
A háromféle piskótából, krémből, tejszínhabból és csokiöntetből álló desszert 1958-ban vált híressé, népszerűsége ma is töretlen. Vicces, hogy eredetileg nem is így hívták.