Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Jól tudjuk, hogy a cukor rossz hatással lehet a szervezetünkre, mindamellett, hogy túlzott fogyasztása krónikus elhízáshoz vezet. A mesterséges édesítőszerekről pedig sorra derül ki, hogy ugyan más okokból adódóan, de legalább annyira károsak. Akkor mégis mit tehetünk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, de olykor jólesik az édes íz?
MTI
Júniusban robbant a hír, miszerint rákkeltő anyagnak minősíthetik az aszpartámot, azt a népszerű édesítőszert, melyet számtalan élelmiszerben és üdítőitalban megtalálhatunk.
Rákkeltő anyagnak nyilváníthatja júliusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a világ egyik leggyakrabban használt édesítőszerét, az aszpartámot.
A Coca-Cola cukormentes üdítőihez Kínában gyártják a növényi alapú édesítőszert, szukralózt, ám most a koronvírus miatt jelentősen lassult ott a termelés. A cég múlt pénteken közzétett éves jelentésében arról ír, hogy ha a járvány elhúzódik, igen nehézkessé, sőt, idővel lehetetlenné válik a kalóriaszegény kóla gyártása.
Vajon a cukor vagy az édesítőszer a károsabb? Kell a köztük választani? Sorra veszünk néhány fontos kérdést.
Orbán - Marosi
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz - olvashatjuk egyre több termékleírásban, ami azonban nem garancia rá, hogy amit megveszünk, valóban cukor nélkül készül. A Mit ettem ma tesztcsapata megvizsgálta és végigkóstolta a diabetikus és light termékeket, hogy kiderítse, pontosan mennyi cukrot tartalmaznak, és egyáltalán finomak-e. Lássuk!
Közel egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, mely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, és nem utolsó sorban kellemes ízélményt nyújt.
Nincs olyan ember a Földön, akinek ne lenne legalább egy olyan ismerőse, aki az újévi fogadalmai közé ne tette volna be az egészségesebb étkezést. A hagyományos étrend egyik nagy gonosztevője a cukor. Számtalan ételbe kerül embertelen mennyiségben, legyen szó édességről, desszertről vagy éppen üdítőitalokról.
Amikor valaki diétázik - fogyási vagy gyógyulási céllal - többnyire a legnehezebb a cukrot, a süteményeket - az édes ízt elengedni. Mivel a mesterségesen előállított édesítők hosszútávon nem fogyaszthatóak kellemetlen emésztőrendszerben jelentkező mellékhatások nélkül, érdemes előnyben részesíteni a valamennyivel drágább, de természetes édesítő hatású, cukormentes szereket. Házigazdánk 3 részes cikksorozatban mutatja be a legnépszerűbbeket!
A Közép- és Dél-Amerikában őshonos sztívia, amit az ott élő indiánok már 200 éve használnak édesítésre, igazi szupersztár a növények között, hiszen több pozitív hatása is van az emberi szervezetre.