Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
DÖMÖTÖR VIOLA
Cikk
MME
Télen sem kell lemondanunk a friss zöldségekről és gyümölcsökről! Megmutatjuk, mit érdemes beszereznünk januárban, és miket készíthetünk ezekből a mennyei alapanyagokból.
Egyre hidegebb az idő, ködösek a reggelek és az óraátállítás miatt hamarabb is sötétedik. Ilyenkor szinte természetes, hogy kicsit rosszabb a kedvünk, ám a természet novemberben is ontja magából a finom, ízletes és színes zöldségeket és gyümölcsöket. Mutatjuk, melyek szezonálisan novemberben!
PATAKY KRISZTINA
Szeptemberben nem csak az új tanév veszi kezdetét, de egy olyan évszak is, amikora az influenza és náthavírusok támadsba lendülnek. Hogyan turbózzuk fel a gyerekek immunrendszerét, hogy ez a lehető legkevesebb megbetegedést és kimaradást okozza? Adunk néhány hasznos tippet!
Dr.Gondek Károlyné
Az ősz olyan kincseket tartogat, mint a sütőtök, az édesburgonya, a csicsóka, a mángold vagy a kelkáposzta, melyekből jobbnál jobb főételek készíthetők. Íme 9 finomság, melyet mindenképpen el kell készítened, amíg tart az október.
Videó
A csicsóka, a göcsörtös gumójú csoda zöldség kevésbé hizlal, mint a krumpli, azonban ugyanolyan laktató, ráadásul a cukorbetegek számára is remek diétás alapanyag. Mutatjuk, hogy készül a karakteres ízű csicsókakrémleves.
Ha unod a krumplipürét, próbáld ki az intenzív ízű csicsókát, amelyből még a nagy klasszikusnál is finomabb püré készülhet. A csicsókapürét ráadásul a cukorbetegek is fogyaszthatják, mutatjuk a receptet videón.
Török Zsuzsa
Ezt készítsd csicsókából, ha finomakat ennél az egészségedért!
Az elmúlt évek egyik nagy visszatérője a csicsóka, amelyet ugyan nem egy öröm pucolni, de fogyasztani annál inkább. Bemutatjuk, hogy miért érdemes lecserélned a krumplit erre az érdekes zöldségre.
A csicsóka egészséges, finom főzve, sütve, sőt nyersen is, előnye a krumplival szemben, hogy cukorbetegek is ehetik. Videónkban langyos csicsókasaláta készítését mutatjuk be Mautner Zsófival!
Habliliom
A hosszú időre elfeledett, sokáig a szegények krumplijaként emlegetett csicsóka vagy más néven jeruzsálemi articsóka megdicsőülve tért vissza az utóbbi időkben a konyhákba – főként az éttermibe, de szerencsére már egyre többünk otthonába is. Ősztől tavaszig időről időre feltűnik piacokon, zöldségeseknél.
SB
Csókapityók? Földialma? Tótrépa? Igen, ezek mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény, ami ráadásul olyan igénytelen, hogy még trágyázni, permetezni sem kell. Nő, mint a csicsóka!
Többször hallottam már a csicsókáról, de nem tulajdonítottam neki szinte semmiféle jelentőséget. Mostanában azonban rájöttem, tévhitben éltem eddig. Én a burgonyával, lánykori nevén a krumplival azonosítottam. Hogy miért? Puszta tévedésből.
A töltött csirkecomb egyik klasszikus konyhaművészeti remekünk. A petrezselymes-zsemlés tölteléket készítjük a leggyakrabban, de a gödöllői töltött csirke is megtalálható menükben, éttermekben. Jellegzetessége, hogy a zsemlés töltelékbe kevernek még csibemájat és zöldborsót is.