Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A hazai illatos fajták közül az egyik közönségkedvenc a cserszegi fűszeres. Ha egy hétköznapra való, jó ivású fehérbort keres valaki, akkor érdemes a cserszegik között körülnéznie, nem utolsósorban remek ár-érték aránya miatt.
Ha a hűvösebb tavaszi időhöz illő vörösbort keresünk, akkor ideális választás lehet egy palack kékfrankos. A szőlőfajta sokoldalúsága jól jön, ha különböző stílusú borokat kóstolnánk meg, akár egy könnyed rozéról, akár egy komoly dűlős tételről legyen szó.
A február évek óta a furmint hónapja, amikor sok szó esik erről a szőlőfajtáról. Bár az idei évben talán kevesebb kóstolón, borvacsorán, és rendezvényen vehetünk részt, azért most se feledkezzünk meg arról, hogy bővítsük a tudásunkat a furminttal kapcsolatban. És persze kóstoljuk is!
Ha egy kedves, gyümölcsös és a termőhelyet kifejező bort keresünk, akkor érdemes elidőzni a hárslevelű palackjai előtt. Ez a szőlőfajta megérdemli, hogy felfedezzük a különböző arcait, és persze arról se feledkezzünk meg, hogy milyen ritkasággal van dolgunk, ha hársat kóstolunk.
Ritka hazai fajtáink egyike, amelyik szorosan kötődik a Nagy-Somlói borvidékhez. Nem könnyen adja magát, de – talán épp ezért – komoly és elkötelezett rajongótáborral rendelkezik ez a rendkívül karakteres szőlőfajta, amelyhez az egyik boros legendánk is köthető.
Sokan szeretik a bort, még többen tesznek úgy, mintha értenének hozzá, de csak kevesen tudnak igazán jól választani. A következő cikkben Schieber Anita segít néhány egyszerű tanáccsal, amelynek birtokában mindenki magabiztosan választhat bort az ünnepi fogásokhoz.
A kékfrankos itthon a legnagyobb felületen termesztett kékszőlő-fajta, majdnem 8000 hektárnyi található belőle Magyarországon. Ebből is a negyedik legfontosabb termőterülete a Szekszárdi borvidék. Nem véletlen, hogy az itteni borászok egyik kiemelt szőlőfajtája lett, a kadarka és a szekszárdi bikavér mellett.
Szeretjük úgy emlegetni a furmintot, mint ami nagyon változatosan illeszthető az ételek mellé, legyen az egy elegáns étteremben a sommelier ajánlata egy fine dining fogáshoz, vagy egy egyszerű vacsora, amit a saját konyhánkban főztünk. De vajon ez tényleg így van?
Franciaország nyugati partjánál található Bordeaux városa, és körülötte az ország legnagyobb borvidéke. Nemcsak területileg, hanem mennyiségileg is az első helyen áll. Innen kerülnek ki a világ egyik legdrágább vörös- és édes fehérborai, noha ez a prémium szegmens igen keskeny, és a legtöbb termelő inkább elérhető árú vörösborokkal van jelen a világpiacon.
Ha Egerről és a borról van szó, akkor sokaknak az Egri bikavér jut az eszébe. Pedig néhány éve méltó párja született a bikavérnek. Tavasszal és nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, akkor érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk.
Az elmúlt években egy sor külföldi borszakíró nyilvánította ki a véleményét, hogy a furmint lehet a következő nagy sláger a borvilágban, hasonlóan az osztrákok zöld veltelinijéhez. Ráadásul a február tizedik éve a furmint hónapja, ezért érdemes közelebbről megvizsgálni a fajtát.
A világ legkiemelkedőbb borai között a helye, ehhez kétség sem fér. Ritkán isszuk, pedig igazán sokoldalú, önmagában és ételek mellett is páratlan élményt nyújt, ráadásul kevés bor van, ami ennyire illik a karácsony hangulatához. A tokaji aszúról lesz szó.
Talán kevésbé hangos, mint a rozétrend, még sincs nincs sok vita afelől, hogy az Irsai Olivér az utóbbi évtizedek egyik nagy boros közönségsikerévé vált. Mi szól mellette? Légies test, virágos illatok és ízek, kerek savak, üdítően alacsony alkoholtartalom. Instant nyári bor.
Már nevében is ellentmondást kelt, hiszen nem olasz eredetű, és a világ által rieslingként kezelt rajnaihoz sincs köze. Régen a szegény ember borának is nevezték, mert még a nehezebb években is megbízható minőséget ad, ma pedig dűlőszelektált, komoly tételeket is kóstolhatunk belőle. Ismerkedjünk az olaszrizlinggel!
A hárslevelű egyike azoknak a szőlőfajtáinknak, amelyek miatt a borkedvelők a világ másik végéről is hazánkba utaznak. Épp itt az ideje, hogy mi is felfedezzük a borait! Most három különböző stílusú hárslevelűt veszünk sorra.