Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Pataky Krisztina
Ha azért nem álltál neki birsalmasajtot készíteni, mert a procedúrát túl hosszadalmasnak és macerásnak érezted, most hoztunk egy receptet, amivel a konyhában töltött idő lényegesen lerövidíthető!
DÖMÖTÖR VIOLA
Az ősz sztárja, a birs, elősorban kőkemény húsa miatt a nyersen kevésbé fogyasztható gyümölcsök közé tartozik - ám (be)főzve, sütve, köretnek, sőt, szósznak is csodálatos, nem is beszélve arról, hogy a milyen finom desszertek készíthetőek belőle. Nézzük, mi mindent készíthetsz belőle, ha a vidéki rokonok meglepnek egy-két kilóval belőle!
Videó
Szögezzük le: a birsalma az ősz befőzésre termett slágergyümölcse - és szögezzük le azt is, hogy a birsalmasajt az egyik legjobb dolog, ami csak történhet vele a konyhában. Nem véletlen, hogy régóta készítik a világ számos táján, hiszen, apró kockákra vágva, dióval körítve nem csak csemegézni jó belőle, de a püspök- és gyümölcskenyerek, krémek és sütemények semmivel össze nem téveszthető ízű hozzávalója is egyben. Mutatjuk, hogyan lesz olyan, mint a nagyié!
HL
A birsalmasajt az egyik legjobb dolog, ami a legendás múltú birssel csak történhet a konyhában. Nem véletlen, hogy régóta készítik a világ számos táján, és napjainkban újra egyike lett az egészséges, újrafelfedezett és sokféle módon készíthető, tálalható finomságnak.
PATAKY KRISZTINA
A világon nagyjából kétszáz birsfajtát különböztethetünk meg. A birsalma az a gyümölcs, amely sütve, főzve, kompótnak, és frissen is igazán kedvelt. Hazánkban még nem annyira elterjedt a fogyasztása, pedig bátran kijelenthetjük, hogy a birs egy igazi egészségbomba.
Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. A legfinomabb azonban, ha desszertet készítünk belőle, legyen az sütemény, torta vagy pohárkrém, a birsalma mindenben megállja a helyét. Íme 13 ellenállhatatlan recept.
Az ősz egyik ajándéka a birsalma. Nagymamáink házában a szekrény tetején lapult és árasztott mennyei illatot a lakásban, majd amikor megérett, finom birsalmasajt készült belőle. A birsalmából azonban számtalan desszertet lehet még készíteni.
Sorozatunkban, hétről-hétre összegyűjtjük azon recepteket, amelyeket a legtöbben kerestek a mindmegette.hu-n, like-oltatok vagy osztottatok meg a facebookon az elmúlt egy hétben. Aki valamelyiket kihagyta volna, most pótolhatja, mellényúlni nem lehet!
Török Zsuzsa
Bár nyersen nem sok élvezetet nyújt ez a gyümölcs, annál jóval értékesebb, hogy csak levegőillatosítónak használd! Sütve, főzve vagy párolva a téli kedvenced lehet.
A birsalma régi konyhaszekrények, nagy ruhásszekrények tetején sárgálló, hol almára, hol körtére emlékeztető kemény húsú gyümölcs, amely nagyanyáink, sőt dédanyáink szobáiban illatozott egykor, és micsoda fantasztikus ízek keltek életre általa! Ma is különleges csemege minden belőle készülő finomság, különösen a birsalmasajt, amely nagyon sokáig eláll, és süteményekbe is kiváló. Mutatunk is 7 szuper receptet!
SB
Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Régi konyhaszekrények, nagy ruhásszekrények tetején sárgálló, hol almára, hol körtére emlékeztető kemény húsú gyümölcs, amely nagyanyáink, sőt dédanyáink szobáiban illatozott egykor, és micsoda fantasztikus ízek keltek életre általa! Ma is különleges csemege minden belőle készülő finomság, legyen az kompót, birsalmasajt, de ezeken túl is sokféle fogásba kerülhet birs!
Habliliom
A konyhából kikerülő, csinos csomagolásban igazi ajándékká átlényegülő finomságokban koncentrálódó figyelem és szeretet nem csupán karácsony közeledtével fontos, de az ünnepek közeledtével különös jelentőséget nyer. Jó érzés saját készítésű meglepetésekkel foglalatoskodni, és nem árt időben hozzáfogni az előkészületekhez.
A birsalma az álcázott csoda! Azért álcázott, mert kemény, fanyar, kívül bolyhos, a hozzá nem értő simán kihajítja, és még azt sem tartja *százasnak*, aki ilyet eszik, vagy egyátalán foglalkozik vele.
Ha a piacon csábítóan hívogatnak az aranysárga birsek, de nem tudod, mit készíthetnél belőle, segítünk! Hagyományos és különleges recepteket kínálunk birssel!