Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Sokkal több előnyét élvezhetjük a zöldségeknek és a hüvelyeseknek, ha csíra formájában is fogyasztjuk őket. Ráadásul otthon is egyszerűen csíráztathatunk – mutatjuk, hogyan.
Mindmegette
Nyugodtan mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi rántotta, hiszen szinte mindenki másképp csinálja. Van aki inkább a natúr változatot kedveli, lágyabban, de olyan is akad, aki mindenféle földi jóval bolondítja meg ezt a népszerű reggelit és jól átsüti a felvert tojásokat.
A fermentálás egyre nagyobb divat lett az elmúlt időkben. Nemcsak itthon tarol ez a különleges eljárás, hanem külföldön is egyre divatosabb. Na de mi is pontosan az a fermentálás, és hogyan kezdjünk hozzá?
Elég frusztráló, amikor nem tudod kinyitni a befőttet vagy a savanyúságot. Hiába csavarod, a tető nem mozdul... Ami persze jó, hiszen így biztosan jó minőségű lesz a benne található finomság, de azért bosszantó is, hiszen amikor éhes az ember, nem jó, ha egy kupak kifog rajta. Mutatjuk a trükköket, hogyan szabadulhatsz meg a befőttesüveg tetejétől egyszerűen.
Ha szereted a savanyúságot, akkor ezt a fügesavanyút egyenesen imádni fogod. Szerencsére a fügeszezon vége felé is akadnak még éretlen szemek az ágak végén, szóval azokat is érdemes begyűjteni. Így készíts fügéből isteni csemegét a téli hónapokra befőttesüvegbe zárva.
Az őrületbe kerget a ragasztómaradvány a befőttesüvegen? Van egy tuti tippünk! A brightly.eco TikTok-csatornán nemcsak hasznos háztartási praktikákat találunk, de minden trükk a fenntarthatóság jegyében született.
A kérdés sokkal jobban megosztja a háziasszonyokat, mint azt gondoltuk. Vannak, akik azt állítják egyéb befőzős csoportokban, hogy bizony kell az a celofándarab, mielőtt lezárjuk a befőttesüvegeket, ám az ellentábor sem enged igazából és kötik az ebet a karóhoz: rosszat teszünk a celofánnal! Na, de akkor most mi az igazság? Ennek jártunk utána.
Biztos, hogy nektek is okoztak már kellemetlen perceket azok a befőttesüvegek, melyekben szeretett savanyúságaink vagy lekváraink lapultak, viszont fedelük elcsavarásához Fekete László is kevés lett volna. Többnyire az ilyen helyzetekben jön a klasszikus késsel való feszegetés, amíg meg nem halljuk azt a bizonyos szisszenést.
Videó
Most, hogy tombol a nyár, a vasárnapi menü is sokkal izgalmasabb, hiszen a bő zöldség- és gyümölcskínálat rengeteg lehetőséget tartogat a kreatív és egészséges receptekhez. Az isteni paradicsomból és paprikából készült ételeket nemcsak nyáron, de akár télen is élvezhetjük, ha előre készülünk a befőzési szezonra. Hoztunk egy pár tippet ahhoz, hogy minél egyszerűbben befőttesüvegekbe zárhassuk a nyár ízeit.
Ha nagyobb mennyiségű csemegekukoricához jutottál, és besokalltatok a főtt változattól, akkor mielőtt összeszáradnának a szemek: tedd el télire! Többé nem kell konzervkukoricát venned, ráadásul pontosan tudod majd, mi van a befőttesüvegben!
Befőttesüveg nélkül nincs befőzés: ilyenkor mindenki lázasan keresi a kamra mélyén megbújó üvegeket. A gyenge pont a tető, ami gyakran eldeformálódik, berozsdásodik. Utóbbi ellen szerencsére tudunk tenni.
Szeretnéd eltenni a boltban vett lekvár üvegét a nyári befőzéshez, de nem tudsz mit kezdeni a rajta lévő, makacsul ragaszkodó címkével? Eláruljuk, melyik roppant egyszerű trükkel szabadulhatsz meg tőle!
Legyen szó savanyúságról, lekvárról vagy kompótról, ha jól rázártuk a befőttesüveg tetejét, szinte kínszenvedés kinyitni. Egyesek konyharuhával fogják meg, míg mások késsel feszegetik le, ám ez utóbbi különösen balesetveszélyes. Mutatunk egy technikát, amivel villámgyorsan kinyitható.
Az énekesnő azt vette észre, hogy olyan élelmiszer kezdett el fogyni a hűtőből, amit focista szerelme nem igazán szeret...
Hozd el a csillagképeket a hálószobádba ezzel a sötétben világító DIY csodával, hogy aztán az ágyad kényelmében gyönyörködhess a varázslatos, galaxist idéző látványban!