Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Ha szereted az albán pékségekben kapható kenyereket, zsemléket és kifliket, mutatunk egy olyan receptet, amitől a végeredmény kinézetre és ízre pont olyan lesz – de adalékanyagok nélkül készül, így egészségesebb pékárut fogyaszthatsz!
Videó
Egy friss kutatás szerint, egyre többen törekednek arra, hogy minőségi élelmiszerek kerüljenek az asztalukra, ám az étkezéssel kapcsolatos, évtizedek óta velünk élő tévhitek miatt igencsak távol vagyunk az egészséges táplálkozástól. Új, 4 részes videósorozatunkban, a téma szakértőinek segítségével a cukorról, a sóról, a zsírról és a rettegett E-számokról terjedő városi legendákkal szeretnénk leszámolni. Az utolsó rész a hirhedt E-számoké és a nátrium glutamáté - meglepő, hogy melyik micsoda, és mennyi mindenben van belőlük!
A kenyérre és a tésztára könnyebben nemet mondunk, mint a zsírra; gondolkodás nélkül utánsózzuk a levesünket; az, hogy zsír vagy olaj, az szerintünk mindegy, de az E-számoktól a hideg futkos a hátunkon - nagy vonalakban ez a konklúziója annak a most nyilvánosságra hozott kutatásnak, ami a magyar háztartások táplálkozási szokásait térképezte fel.
Kisokos az e-számok dzsungeléhez. Nem mind műanyag!
Ha azt olvassuk a címkén, hogy E-500 nátrium-hidrogén-karbonát, vagy E-300, a legtöbben laborban előállított veszélyes kemikáliára gondolunk, pedig utóbbi maga a C-vitamin, az előbbi pedig a sütőpor. Számtalan tévhit és mítosz övezi az élelmiszerekben fellelhető adalékanyagokat, dacára annak, hogy sütés-főzés közben magunk is napi szinten használjuk őket.
Hogyan döntsük el vásárlás közben, hogy melyik élelmiszer egészségesebb? Kell-e félnünk az E-számoktól? Íme, néhány praktikus tanács!
Nézzük meg, hogy valójában mi tekinthető élelmiszer-adalékanyagnak, milyen összetevőket takarnak az E- számok, és mi magyarázza felhasználásukat!