Cifra kakaós kalács

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 0,7 dl langyos tej
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 4 púpos evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 evőkanál tej
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál tej

Elkészítés

    1. A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és sóval, majd a tojással, a vajjal és a joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
    2. Ha megkelt, 3 cipóra osztjuk. Az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
    3. A kakaós részt kettéválasztjuk. Az egyik világos és az egyik kakaós tésztagombócot téglalap alakúra nyújtjuk, majd a világos tésztára rátesszük a kakaósat, nyújtófával rásodorjuk, és feltekerjük. Ezután a barna cipót nyújtjuk ki vékonyra, és a világos tésztát nyújtjuk rá, és ezt is feltekerjük. A két fonatot egy kissé meghúzzuk, hogy nagyobb legyen, mint a kalácssütő forma mérete és a kettőt összefonjuk.
    4. Sütőpapírral bélelt formába tesszük, tojás, tej, cukor keverékével lekenjük. Még 20 percet kelni hagyjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

     

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek

Magazin