Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ciabatta

MME MME
1 5/5
120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A kovászhoz:
  • 5 g friss élesztő
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • A tésztához:
  • 1 dkg friss élesztő
  • 5 evőkanál tej
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dkg só
  • 55 dkg liszt
  • liszt, olaj, víz, sütőpapír

Elkészítés

Elkészítés: A kovászt a kenyér sütése előtti napon készítsük el. Ehhez az élesztőt tegyük bele a langyos vízbe, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután keverjük hozzá a lisztet, majd fedjük le (legjobb a kelesztőtál vagy egy egyszerű, jól záródó fedelű műanyag tál).

Másnap a tésztához az életszőt futtassuk fel a langyos tejben (kb. 10 percig hagyjuk állni). Ezután keverjük össze a felfuttatot élesztőt, a langyos vizet, az olajat, a kovászt, a sót és a lisztet. A tésztát 2-3 percen keresztül gyúrjuk erősen. Aztán tegyük egy belisztezett nyújtódeszkára, és kenjük be olajjal a tetejét. Fedjük le egy darab műanyag fóliával, és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át.

A kelesztés után vágjuk 4 részre a tésztát. Formáljunk 4 - kb. 30 cm hosszú - hurkát, és ezeket lapítsuk ki egy kicsit. Lisztezzük be a kenyérkéket, és kettőt-kettőt tegyünk olajozott sütőpapírral bélelt tepsikbe. Takarjuk le a tepsiket konyharuhával, és kelesszük a tésztánkat 1,5-2 órán keresztül.

A kenyérkéket 220 fokos sütőben 25 percig süssük úgy, hogy a sütő aljába tegyünk (tűzálló tálba vagy egy tepsibe) 1 dl vizet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss