Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Chips mindenféle zöldségből

Ropogtatni, nassolni nagyon szeretünk. Vendégségben, egyedül, tévé előtt, izgalmas könyvet olvasva vagy társasozás közben. Elég a hagyományos chipsből! A legegyszerűbb – és legolcsóbb – zöldségekből is készíthetünk ropogós chipszeket, mégpedig gyorsan és egyszerűen! 7 zöldségchips + 1 ráadás!
Céklachips

Hozzávalók:
3 közepes nyers cékla
olaj

Elkészítés: Meghámozzuk és megmossuk a céklát, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Olajat forrósítunk, és a céklakarikákat hirtelen megsütjük, majd konyhai törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük.

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 5 perc

Sárgarépachips

Hozzávalók:
3 nagy sárgarépa
fél maroknyi friss koriander vagy petrezselyem
1 késhegynyi őrölt kömény
olaj

bors

Elkészítés: Zöldséghámozóval megtisztítjuk a répákat, leöblítjük, leszárítjuk, majd ugyanezzel a zöldséghámozóval folytatjuk a munkát: csíkokat szelünk a répából (hosszabbakat vagy rövidebbeket, ízlés szerint), amíg a répa elfogy (a közepével nem érdemes bajlódni, eltehetjük zöldséglevesbe). Olajat forrósítunk, és a répaszalagokat hirtelen megsütjük, majd konyhai törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük. A Koriandert és/vagy a petrezselymet felaprítjuk, meghintjük vele a répát, majd kevés sót, borsot és őrölt köményt is szórunk rá.
 
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 5 perc

Zellerchips

Hozzávalók:
1 zeller
olaj

Elkészítés: Meghámozzuk és megmossuk a zeller, először félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Olajat forrósítunk, és a zellerszeleteket hirtelen megsütjük (vigyázat, gyorsan pirul), majd konyhai törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük, és sóval meghintjük.

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 5 perc

Feketeretekchips

Hozzávalók:
1 nagy feketeretek (inkább hosszúkásabb, mint gömbölyű)
nagy szemű só
olaj

Elkészítés: Meghámozzuk és megmossuk a feketeretket, és nagyon vékonyra karikázzuk. Olajat forrósítunk, és a feketeretek karikákat hirtelen megsütjük, majd konyhai törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük, és még melegen nagy szemű sóval meghintjük.

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 5 perc

Burgonyachips light

Hozzávalók:
3 nagy burgonya
kevés olaj

provence-i fűszerkeverék (vagy tetszés szerinti más fűszer)

Elkészítés: Meghámozzuk a burgonyákat, majd nagyon vékonyra szeleteljük. Ezután langyos vízzel leöblítjük, majd alaposan megszárítjuk. A burgonyaszeleteket egy tányérra rakjuk, olajba mártott ecsettel megkenjük, meghintjük a fűszerrel, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is elvégezzük a műveletet. A mikrohullámú sütőt 850 Wattra állítjuk, és 4-5 percig sütjük a burgonyát. Ha ennyi idő kevésnek bizonyulna, még 1-2 perccel lehet tovább sütni.

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 5 perc


Padlizsánchips

Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
liszt

olaj

Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, majd 2 mm-es karikákra vágjuk. A szeleteket szűrőbe tesszük, sóval meghintjük, és fél órát hagyjuk, hogy a leve kicsepegjen. Ezután bőséges vízzel leöblítjük, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Ezután lisztben megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Jól lecsepegtetve tálaljuk.

Előkészítés: 40 perc
Sütés: 10 perc

Cukkinichips

Hozzávalók:
2 nagy vagy 4 kicsi cukkini
liszt

olaj

Elkészítés: A cukkinikat meghámozzuk, majd 3 mm vékony szeletekre vágjuk. Sóval meghintjük, és szűrőben fél órát hagyjuk pihenni. Bő vízzel leöblítjük, papírtörlőn hagyjuk megszáradni. A szeleteket lisztben megforgatjuk, tálcára szedjük, majd 15 percre a fagyasztóba tesszük. Olajat forrósítunk, majd a cukkinikarikákat hirtelen kisütjük. Lecsepegtetjük, és tálaljuk.

Előkészítés: 60 perc
Sütés: 5 perc


Nem zöldség, de finom:

Parmezánchips

Hozzávalók:
10 dkg reszelt parmezán
bors

Elkészítés: A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk (vagy használhatunk szilikonlapot). A reszelt parmezánt vékonyan és egyenletesen elegyengetjük a sütőpapíron, frissen őrölt borssal meghintjük, majd betesszük a sütőbe. Folyamatosan figyeljük a színét, de 5-7 perc alatt megolvad és pirulni kezd. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint darabokra tördeljük.

Előkészítés: 2 perc
Sütés: 5-7 perc

Mártogatáshoz szószok, dipek, salsák >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss