Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Chicagoi deep dish pizza

120 perc
bonyolult
költséges
3 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 g só
  • 7 g instant élesztő (1 csomag)
  • 50 g burgonyapehely
  • 20 g olívaolaj
  • 4.6 dl víz
  • A paradicsomszószhoz:
  • 2 doboz kockázott, hámozott paradicsom
  • 20 g só
  • bors ízlés szerint
  • 4 g oregánó
  • 5 g bazsalikom
  • 3 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • 20 g cukor
  • 20 g olívaolaj
  • A feltétek:
  • 1,2 kg reszelt sajt (75%-a mozzarella, 25%-a cheddar)
  • 2 db zöldpaprika szeletelve
  • 20 dkg paprikás szalámi (szeletelve)
  • 25 dkg gomba( vékony szeletekre vágva)
  • parmezán (nem kötelező)

Elkészítés

  1. Összegyúrjuk a tészta összes hozzávalóját, és 15-20 percen keresztül, robotgép segítségével megdagasztjuk.
  2. A paradicsomszószhoz a hozzávalókat egy fazékban összekeverjükk, felforraljuk, majd forralás után alacsony fokozaton még 20 percig főzzük.
  3. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, melyből 2 db, fél centinél nem vastagabb, kb. 35 centi átmérőjű kört és 2 db hajszálvékonyra nyújtott kb. 28 cm átmérőjű kör alakú lapot nyújtunk (az előbbi lesz a pizza alapja, utóbbi a feltétek tetejére egy záróréteg).
  4. Az alapnak való tésztalapot belehelyezzük egy magas falú vasedénybe vagy egy 25-28 centis tortaformába. Fontos, hogy legalább 5 centi magas legyen az edény fala. A tésztából jusson az edény falára is, ez fogja oldalirányból megtartani a sajtot és a feltéteket!
  5. Az így kapott tésztatálba halmozzuk a feltéteket: először a jól összekevert reszelt sajtot terítjük szét a tésztán, majd rászórjuk a vékony szeletekre vágott egyéb feltéteket, mint pl. szalámi, paprika, kukorica. A feltétek tetejére fektetjük a vékony, záró tésztalapot, majd azon  szétterítjük a paradicsomszószt. Ha olyan feltétet is szeretnénk használni, ami a sütés során jellemzően vizet enged (pl. gomba), akkor azt a paradicsomszósz tetejére helyezzük. A paradicsomszószt megszórhatjuk még egy kis parmezánnal, az még csavar egyet az teljes ízhatáson.
  6. Az így összeállított pizzapitét tegyük a 220 fokra előmelegített sütőbe, és 30 percig süssük. A sütőből kivett pizzát egy pár percig hűlni hagyjuk, aztán egy nagy késsel, határozott mozdulattal 6 szeletre vágjuk. 

 Minden, ami pizza >>> 

Megjegyzés

Ez a tésztamennyiség 2 db 2-3 személyes deep dish pizzához elegendő, de ezt úgy értsd, hogy 2-3 személy tényleg jól lakik belőle.
A benne lévő sajt forrón nyúlik szépen, úgyhogy lehet vele fotózkodni, aztán pedig befalni! :) - Dijoom

Ezek is érdekelhetnek

Friss