Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Chapati (indiai lepénykenyér)

30 perc
egyszerű
olcsó
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sót elkeverjük a liszttel, majd belemorzsoljuk a vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz, majd hagyjuk néhány percet pihenni.
  2. Ismét átgyúrjuk. Egy vastag fenekű palacsintasütőben vagy serpenyőben közepes tűznél felmelegítjük a ghít vagy a vajat. Közben a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, majd egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük (kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk).
  3. A tésztát a palacsintasütőbe helyezzük, és közepes lángon sütni kezdjük. Amikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk és addig sütjük, amíg az egészet buborékok nem borítják. Ekkor a chapatit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amely eddig felül volt) erős, nyílt lángra helyezzük, majd amikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk.
  4. A chapatink akkor sült át, ha felfúvódott és a felszínén barna foltok jelentek meg. Előmelegített tányérra helyezzük és megkenjük olvasztott vajjal. Ugyanígy elkészítjük a többi lepényt is. 

Megjegyzés

A chapati az indiaiak legegyszerűbb lepénykenyere. - vitaik

Ezek is érdekelhetnek

Friss