Chapati (indiai lepénykenyér)

Hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 dl langyos víz
  • 0,5 kávéskanál só
  • 2-3 evőkanál ghí vagy olvasztott vaj
  • vaj (a tetejére)

Elkészítés

    1. A sót elkeverjük a liszttel, majd belemorzsoljuk a vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz, majd hagyjuk néhány percet pihenni.
    2. Ismét átgyúrjuk. Egy vastag fenekű palacsintasütőben vagy serpenyőben közepes tűznél felmelegítjük a ghít vagy a vajat. Közben a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, majd egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük (kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk).
    3. A tésztát a palacsintasütőbe helyezzük, és közepes lángon sütni kezdjük. Amikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk és addig sütjük, amíg az egészet buborékok nem borítják. Ekkor a chapatit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amely eddig felül volt) erős, nyílt lángra helyezzük, majd amikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk.
    4. A chapatink akkor sült át, ha felfúvódott és a felszínén barna foltok jelentek meg. Előmelegített tányérra helyezzük és megkenjük olvasztott vajjal. Ugyanígy elkészítjük a többi lepényt is. 

Megjegyzés

A chapati az indiaiak legegyszerűbb lepénykenyere.

Vitai Kati
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek