Elkészítés: Mandulaszeleteket vásároltam az őrölt mandula elkészítéséhez, ezeket a kicsi kávédarálómmal megőröltem. Rövid szünetekkel daráljuk a mandulát, nehogy túlmelegedjen, mert könnyen összecsomósodik. Mindenképpen szitáljuk át az őrleményt, hogy szép legyen, majd adjuk hozzá a 10 dkg átszitált porcukrot.
4 napig pihentettem a hűtőben az 5 dkg-nyi tojásfehérjét. Kb. 2 db tojásból nyerhető ki ez a mennyiség. Biztosan elkészíthető kevesebb pihentetéssel is, de nekem ez vált be. Ha felmerül bennetek a kérdés, mihez is kezdjetek a tojássárgájával, akkor javaslom nektek, gyúrjatok belőle száraztésztát.
Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a 2 dkg maradék porcukrot. Végül az összekevert 5 dkg őrölt mandulát és a 10 dkg cukrot fakanállal óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjéhez.
Ezután keverjük hozzá a 2 g tintahal tintát. Megfelelő állagú kell legyen a végeredmény, mert különben lapos és folyós lesz a tésztánk. További 1 kanál cukorral javítottam az első macaron állagán.
Habzsákba vagy egyszerű zacskóba (a sarkát levágjuk) töltjük a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy egy tiszta fémlapra nyomjunk ki kb. 3 cm átmérőjű köröket. Nyomjunk ki egy kicsi halmot a habzsákból, és húzzuk felfelé a végén. Helyezzük megfelelő távolságra egymástól a tésztahalmocskákat, mert kicsit szétterülnek majd.
Kb. 15 perc alatt 150 °C-os sütőben szárítjuk, majd további 5 percig 120°C-on sütjük. Folyamatosan figyeltem, hogyan változik az állaga. A tetejének szilárdnak kell lennie, és egy kicsi habos talpnak is meg kell jelennie az igazi macaronnál.
Végül hagyjuk teljesen kihűlni a papíron, majd egyesével leválaszthatjuk a macaronokat.
A krém elkészítése nagyon egyszerű. Törjük át a krémes házi túrót, majd adjuk hozzá a felvert tejszínt. Citromlével és vaníliás cukorral ízesítetsük a krémet.
Szépen betöljük a krémet a 2 korongba, és készen is vagyunk. A macaron 2-3 napig is eláll töltött állapotban, de töltetlenül, lezárt üvegben akár hetekig is.