Keress receptre vagy hozzávalóra

Cézár saláta

default user icon
4 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A pirított kenyérkockákhoz:
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből
  • A salátához:
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 3 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
  • 1 teáskanál kapribogyó
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj
  • 1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 közepes fej római saláta

Elkészítés

    Elkészítés:

    A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.

    A salátöntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik).

    A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

Megjegyzés

Sokféle saláta fut Cézár néven. Ez az a recept, ami szerint 1924-ben a mexikói Tijuana-ban Cesare Cardini étteremében elkészítették a salátát, miután egy nyári hétvégén kifogytak egyes alapanyagok.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

llorona 9 évvel ezelőtt
Sajnos nálunk nagyon nem vált be. A recept szerint készítettem, egyedül a kapribogyót hagytam ki, de valami förtelmesen savanyú lötty lett a salátalé... Bár lehet, hogy csak a mi ízvilágunkban van a hiba, valaki talán éppen olyan savanyún szereti...
sajtfun 10 évvel ezelőtt
Én nem vagyok nagy salátaevő, de ez isteni! Mindenkinek ki kellene próbálnia.
ede bá 10 évvel ezelőtt
Ez tényleg nagyon finom, köszi a receptet:)
eperlevel 11 évvel ezelőtt
A legfinomabb cézár saláta amit valaha ettem! Köszönöm!

Hasonló Receptek

Magazin