Cézár saláta

default user icon
4 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A pirított kenyérkockákhoz:
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből
  • A salátához:
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 3 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
  • 1 teáskanál kapribogyó
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj
  • 1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 közepes fej római saláta

Elkészítés

    Elkészítés:

    A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.

    A salátöntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik).

    A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

Megjegyzés

Sokféle saláta fut Cézár néven. Ez az a recept, ami szerint 1924-ben a mexikói Tijuana-ban Cesare Cardini étteremében elkészítették a salátát, miután egy nyári hétvégén kifogytak egyes alapanyagok.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Ildikó 7 évvel ezelőtt
Sajnos nálunk nagyon nem vált be. A recept szerint készítettem, egyedül a kapribogyót hagytam ki, de valami förtelmesen savanyú lötty lett a salátalé... Bár lehet, hogy csak a mi ízvilágunkban van a hiba, valaki talán éppen olyan savanyún szereti...
Székely szidónia 8 évvel ezelőtt
Én nem vagyok nagy salátaevő, de ez isteni! Mindenkinek ki kellene próbálnia.
rakéta ede 8 évvel ezelőtt
Ez tényleg nagyon finom, köszi a receptet:)
eperlevel 9 évvel ezelőtt
A legfinomabb cézár saláta amit valaha ettem! Köszönöm!

Hasonló Receptek

Magazin