Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cézár saláta III.

MME MME
4/5
30 perc
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 fej római saláta vagy 2 db római salátaszív
  • A fokhagymás croutonokhoz:
  • 4 szelet baguette (vagy ilyen méretű fehérkenyér)
  • 3 evőkanál fokhagymás olívaolaj (vagy olívaolaj és 2 gerezd fokhagyma)
  • 2 gerezd fokhagyma, átpréselve
  • A mártáshoz:
  • 2 db tojás (nyers vagy 1 percet főzve)
  • 6 evőkanál fokhagymás olívaolaj (vagy lásd mint fent)
  • 4 db szardella (vagy 4 evőkanál szardellapaszta)
  • 2 db citrom leve
  • 1 teáskanál Worcestershire-mártás
  • 6 evőkanál frissen reszelt parmezán
  • friss őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: Először elkészítem a croutonokat: egy tálba teszem a kicsire tépkedett vagy vágott kenyérdarabkákat és átforgatom az olajjal. Szétterítem egy nagy tepsiben, és 120 fokon 1-2 órát pirítom. (Emberibb megoldás, ha veszünk egy serpenyőt és 10 perc alatt abban pirítjuk a croutonokat.) A salátát megmosom, salátacentrifugában megszárítom (kicentrifugázom), majd egy időre beteszem a hűtőbe. A saláta ezáltal ropogósabb lesz. Ezután falatnyi darabkákra tépkedem és beteszem egy nagyobb (fa-, üveg-, vagy műanyag) tálba, amiben tálalni is fogom. Elkészítem a mártást: egy kisebb tálba teszem a fokhagymás olajat (vagy az olajat és nyomok rá 2 gerezd fokhagymát), a tojásokat megmosom, feltöröm és enyhén felverem, majd ezt is beleforgatom, a szardellát egy villával szétnyomkodom (vagy beleteszem a pasztát), hozzáadom a citromlevet, a Worcestershire-mártást, a reszelt parmezánt és elkeverem. Beleteszem a salátába és óvatosan átforgatom. Ráteszem a croutonokat és a reszelt sajtot, ezzel is átforgatom. Sózom, ha szükséges és bőven tekerek rá borsot. (Vagy a salátás tálban külön adom hozzá az egyes hozzávalókat és a végén összeforgatom a salátával.)

Ezek is érdekelhetnek