Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Céklarizottó és sertésnyárs

default user icon
MME
A cékla illata és íze magában hordozza a föld illatát! Ezt pedig kihasználhatjuk úgy, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodjunk! Ilyenkor még a friss cékla lédús, ropogós, aromás, érdemes kipróbálni másképp is, mint salátának!

Persze a céklasalátánál az ecet íze sokat tompít, de sajnos még mindig a legismertebb és legelterjedtebb elkészítési módja a céklának. Az apró egész céklagumókat elteszik ecetes lében egészben is, Németországban elég elterjedt.

Ha fokozatosan szeretnénk barátkozni ezzel a csodanövénnyel, a céklasalátát keverjük el tejföllel, ennek már az íze is izgalmas lehet, de ha egy kis szarvasgombát is reszelünk rá, akkor már királyi lesz céklánk. A tejföltől a színe szép rózsaszínű lesz, így a gyerekeknek jobban fog tetszeni - és megfogják enni.

Alufóliába tekerve és sütve vagy grillezve, akár a parázsba dobva gyorsan megsül a cékla, utána ízesíthetjük, szeletelhetjük, pürésíthetjük! Lehet önálló étel vagy köret, mártásokat is kiegészíthetünk, vadhúsok, marha, kacsa, liba mellé!

A cékla íze mellett a színével is játszhatunk, varázsolhatunk. Remekül megfest mindent… Tésztát, palacsintát, de még a rizst is…

Céklarizottó rukkolával és rozmaringos sertésnyárssal

Hozzávalók:
1 bögre rizs
8 dkg vaj
1 fej hagyma
2 dl vörösbor
1 fej cékla

bors
4 dl zöldségalaplé vagy húsleves
4 evőkanál parmezán
1 nagy marék rukkola

A nyárshoz:
1 szűzpecsenye

bors
1 ág rozmaring

Elkészítés: A hagymát és a céklát apróra kockázzuk. A vajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, hozzáadjuk a vörösbort, átkeverjük, lassú tűzön főzzük, belekeverjük a céklát, és a zöldséglevessel folyamatosan pótolva a levet, rendszeresen kevergetve főzzük. Krémes állagúra főzzük, végül belekeverjük a parmezánt és a rukkola felét.

A szűzpecsenyét hosszú csíkokra vágjuk, nyársra fűzzük, sózzuk, borsozzuk.

Serpenyőben, kevés olajon a rozmaringággal pár perc alatt megsütjük. Grillezhetjük is a húst, vagy sütőben 200 fokon 10 perc alatt is megsüthetjük.

A rizottót tányérra szedjük, rukkolát halmozunk a tetejére, és a húsnyárssal tálaljuk.

A hosszúkás fajta céklagumó illatosabb és édesebb ízű. Az édes íz ellenére nem tartalmaz sok cukrot. 100 g céklában 30 kcal, illetve 7 g cukor van, míg a cukorrépában 25% is lehet. Vörösgyökérnek is nevezik. A cékla jellegzetes szereplője a flamand és szláv konyhának. Legismertebb talán a borscs leves, sok zöldséggel és marhahússal.

A nyers céklából gyümölcscentrifugával is sokat kihozhatunk, ha valamilyen gyümölccsel párosítjuk, lehet ez sárgadinnye, narancs, eper, barack, golgotagyümölcs, és elmaradhatatlan egy pár csepp jó minőségű olaj, pl.: argánolaj, amit az argán dióból préselnek ki, pézsmaillatú olaj, a kozmetikai ipar is használja.

Ha pedig nyárs, akkor grillezés! Persze az az igazi, ha levág az ember egy vesszőt, kihegyezi, ráhúzza az előkészített sütnivalót, és ha elég türelmes ahhoz, hogy a tábortűzből parázs legyen, akkor azt nyugodtan megsütögetheti. Ha pedig elkészültek a nyársra húzott finomságok, az az igazi, ha a nyársról harapja az ember… Itt most egy kifinomultabb verzió készült, és talán a rizottó sem szokványos köret egy nyárson sülthöz.

De aki használja a receptjeimet, az megszokhatta, hogy nem mérvadóak a szabályok, ha ételkészítésről van szó.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss