Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Céklakrémleves zöld pestóval

Hozzávalók

  • 1/2 db édeskömény
  • 2 db cékla
  • 1/2 fej hagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 2 bögre csirkeleves vagy zöldségleves alaplé
  • 2 ek tejföl
  • 1 tk citromlé
  • frissen őrölt bors
  • A pestóhoz:
  • 1/4 bögre pirított, hántolt natúr pisztácia
  • 2 ek aprított petrezselyem
  • 2 tk citromlé
  • 1/2 bögre extra szűz olívaolaj
  • 1/2 tk tengeri só
  • 1/4 tk frissen őrölt bors

Elkészítés

    1. A megtisztított édesköményt, valamint a meghámozott céklát feldaraboljuk, és mindkettőnek a zöldjét félretesszük a pestóhoz. A hagymát és a sárgarépát apróra kockázzuk. Egy zománcos öntöttvas vagy egy vastag aljú fazékban közepes hőfokon felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük az édesköményt, a hagymát, valamint a répát, és 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a céklát, és további 4 percig pároljuk, vagy amíg hagyma barnulni kezd. Ezután az alaplével felöntve felforraljuk, és a zöldségeket lassúbb tűzön puhára főzzük kb. 20 perc alatt.
    2. A levest rúdmixerrel krémes állagúra pürésítjük a félrehúzott edényben, majd közepes tűzön felmelegítjük. Végül a tejföllel gazdagítjuk, és a citromlével, továbbá sóval, borssal ízesítjük. 
    3. A pestóhoz a céklaleveleket késes aprítógépben pépesítjük kb. 1 ek édesköményzölddel, a pisztáciával, a petrezselyemmel és a citromlével. Apránként beledolgozzuk az olívaolajat, majd a sóval és a borssal fűszerezzük.
    4. A levest adagonként mélytányérba vagy tálkákba merjük, és egy kevés pestóval díszítjük. A maradék pestót külön kínáljuk hozzá. Melegen fogyasztjuk.

Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin