Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Céklakrémleves sajtos grízgaluskával

default user icon
MME
5/5
45 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg cékla
  • 50 dkg zeller
  • 15 dkg burgonya
  • 3 ek vaj
  • 2 ek dióbél
  • 2 ek mandulabél
  • 2 ek olaj
  • kristálycukor
  • 2,5 dl tej
  • 12,5 dkg búzadara
  • 1 db tojás
  • 10 dkg kemény sajt
  • bors
  • 1–2 ek citromlé
  • 4 ek cukrozatlan habtejszín
  • 1 csokor snidling

Elkészítés

  1. A megtisztított hagymát felaprítuk. A céklát, a zellert, valamint a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk.
  2. Felforrósítsunk 1 ek vajat, és megpirítjuk rajta a durvára vágott diót és mandulát, azután kiszedjük. A felforrósított olajon üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt pirítjuk néhány percig. Meghintjük 1 tk cukorral, majd felöntjük 1,25 l vízzel. Megsózzuk, és felforraljuk. Azután közepes lángon 25-30 percig főzzük a levest. 
  3. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a maradék vajat, valamint ½ tk sót, és felforraljuk.Beleszórjuk a búzadarát, és kevergetv eaddig főzzük, amíg a massza el nem válik az edény falától. A tűzről levéve hagyjuk kissé hűlni, majd beledolgozzuk a tojást és a lereszelt sajtot. Két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a masszából, és forrásban lévő, sós vízben 8-10 perc alatt kifőzzük azokat. Végül mindet kiszedjük egy szűrőlapáttal, és lecsepegtetjük.
  4. A levest botmixerrel pürésítjük, és megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a citromlét, valamint, ha szükséges, egy kevés cukrot. Tányérokba merjük, és a tejszínnel, a sajtos grízgaluskákkal, továbbá a felkarikázott snidlinggel kínáljuk. A diós-mandulás keverékkel megszórva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss