Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Miért eszünk libát karácsonykor? Miért állítunk fát? Utánajártunk!

default user icon
MME
Miért sütünk karácsonykor libát? És valójában ki hozza az ajándékot: a Mikulás vagy a Jézuska? Összegyűjtöttünk nyolc fontos tudnivalót a karácsonyi ünnepekről!

Az adventus latin eredetű szó, jelentése kezdet. Karácsonykor a keresztények világszerte a megváltó világra jöttét, Jézus Krisztus születését ünneplik. De ki hozza az ajándékot valójában? Jézuska, vagy a Mikulás? Utánajártunk! 

Ki is valójában a Mikulás?

A legenda szerint Szent Miklós a III. században, a mai Törökország területén született. Édesapja nagy vagyont hagyott rá, amit a későbbi myrai püspök igazságosan osztott el a szegények között. Éppen ezért a világ számos részén karácsony előtti ajándékhozóként ismerik.

Melyik volt az első karácsonyi vásár?

A drezdai Striezelmarkt 1434-ben nyitotta meg kapuit. Kezdetben főleg húst árultak itt, de hamarosan az olyan édességek is megjelentek, mint az úgynevezett Striezel (német fonott kalács). 

A karácsonyi ajándékot a Jézuska hozza?

Eredetileg úgy tartották, Szent Miklós gondoskodik a kicsik és nagyok meglepetéseiről. Ám aztán a reformáció miatt a szentek kultusza háttérbe szorult, így a 16. századi köznyelvben már a Jézuska számított az karácsonyi ajándékok „forrásának”. Ezt a szokást a 20. századtól a katolikusok is átvették.

Miért állítunk karácsonyfát?

A hagyomány európai eredetű. A zöld fenyőfa a hosszú, sötét telek idején már a középkorban is a reményt és az új életet jelképezte. Magát a karácsonyfát írásos formában 1419-ben említik először, de csak az 1800-as évektől szokás a fát a szobában felállítani.

Mi a jelentése a karácsonyfadísznek?

A piros gömbök az almára emlékeztetnek, a lametták (csillogó díszek) pedig az angyalka hajára, míg a fára akasztható finomságok a háromkirályok ajándékait szimbolizálják.

Honnan ered az adventi naptár?

Az ötlet Gerhard Lang (1881–1974) könyvkereskedőtől származik, aki 1908-ban dobta piacra az első nyomtatott adventi naptárat. 1920-ban aztán megjelent az első kis ajtókkal ellátott változat, 1958-ban pedig már csokit is tartalmazott.

Miért eszünk karácsonykor libát?

I. Erzsébet 1588-ban éppen szentestekor értesült az angolok spanyol hajóhad elleni győzelméről, és ennek örömére ő és az udvartartása libasültet fogyasztott. Azóta számít hagyományos karácsonyi ételnek a szárnyas.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek