Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a túrógombóc

Mindenki szereti, de nem mindenki tudja elkészíteni, pedig nem bonyolult a receptje. Eláruljuk, mire figyelj, ha nem lested el a nagyitól a fortélyokat. Haladjunk sorjában a hozzávalók, illetve a munkafázisok szerint!

A túrógombócot annak ellenére is sokan imádják, hogy mindössze néhány egyszerű hozzávalóból készül. Amilyen egyszerű, annyira zseniális. Ha az alábbi tippek szerint készíted, tuti, hogy nem fog szétesni főzés közben, és olyan lesz, amilyennek lennie kell.

Túró

A legjobb a házi. Ha nem jársz piacra, ahol hozzájuthatnál, akkor tömb alakban csomagolt, félzsíros termékeket keress a boltban. (Zsírszegénnyel ne kíséreltezz, zsírosat pedig nem árulnak.) Úgy kalkulálj, hogy 50 dkg túróból kb. 15 gombóc lesz. Ennyi elég leves után 4 személy részére főételnek, vagy főétel után 6-7 személyre desszertnek.

Tojáshab

Add a sót a tojásfehérjéhez, félig habosítsd fel, majd a cukorral együtt verd tovább. Így kemény habot kapsz, és finom remegős lesz a gombócod.

Gombócmassza

A túrót törd át, alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojássárgájával és egy csipet sóval, majd pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad. Végül lazán forgasd bele a kemény tojáshabot. Evőkanál segítségével vegyél ki a masszából egy gombócnyit, tömörítsd vizes kézzel (így nem fog ragadni), és formázd gömbölyűre a tenyeredben.

Főzővíz

Egy nagy fazékban forralj bőven enyhén sós vizet: 50 dkg túróból készített gombócmennyiséghez legalább 5 l kell. Óvatosan pottyantsd bele a gombócokat, aztán finoman mozgasd meg az edényt, nehogy letapadjanak az aljára. A zubogó víztől széteshetnek! Ne tegyél egyszerre sokat az edénybe, mert lehűl tőlük a víz. Úgy a legjobb, ha lassan forr.

VARIÁCIÓK TÚRÓGOMBÓCRA >>>

Próbagombóc

A biztonság kedvéért először csak egy gombócot csúsztass a vízbe. Ha szétesik, akkor dolgozz a túrómasszába még egy kis lisztet vagy darát.

Mikor kell kivenni?

A túrógombóc általában 4-5 perc alatt megfő. Ha lágyan, rezgősen szereted, rögtön kikaphatod, amint felúszott. A masszívabb állagút hagyd a víz színén pörögni 1-2 percig, de ne tovább. Ha bizonytalan vagy, vegyél ki egyet, vágd ketté, és látni fogod, jó-e. A lecsepegtetett gombócokat azonnal forgasd pirított morzsába, hogy szép egyenletesen rájuk tapadjon a bunda.

Morzsabunda

Közönséges prézli helyett használhatsz panko morzsát vagy zabkorpát is. Finomabb lesz, ha a pirításhoz szükséges olaj felét jó minőségű, szoba-hőmérsékletű vajjal helyettesíted. Rajta legyen a szemed, mert a morzsa gyorsan megég! Ezt kivédheted, ha szárazon zsemleszínűre pirítod, és utána adod hozzá a zsiradékot. Ha már aranyszínű, vedd le a tűzről. A morzsába hempergetéskor fakanállal könnyen kárt tehetsz a gombócokban, ezért inkább rázogasd őket az edényben. 

ÍZes tippekA túrómasszához adhatsz egy kevés reszelt citromhéjat és vaníliarúdból kikapart velőt, esetleg 1 kanál fehér rumot, a főzővizet pedig némi citromlével ízesítheted. A gombócokat darált mákba, valamint darált dióval vagy mogyoróval kevert morzsába forgathatod. Ha egy-egy szem aszalt gyümölcsöt nyomnál a közepükbe, keményebb masszára lesz szükség, vagyis több dara vagy liszt kell bele, és tovább kell pihentetni. Fehér húsú háziszárnyasok köreteként a túrógombóc masszáját finomra aprított gyümölccsel teheted izgalmassá.

Mivel dobd fel?

Leöntheted vaníliaaromával ízesített tejföllel, megszórhatod fahéjjal, kakaóval, de tálalhatod tejszínhabbal, vaníliasodóval, pudinggal, gyümölcsjoghurttal, gyümölcsszósszal, lekvárral is. Ha már gyakorlottan készíted, formázáskor megtöltheted eperrel, sárgabarack-darabkával, meggyel, mazsolával, stb. Akár banánturmix is illik hozzá. A sós masszából főzött gombócot kapros tejföllel meglocsolva vagy aszalt paradicsommal, olajbogyóval, zöldfűszerekkel, sajtokkal kínáld. 

FELMELEGÍTÉS

Lehetőleg azonnal tálald, mert bár hidegen is élvezhető, frissen fogyasztva a legfinomabb. Másnapra általában megkeményedik, de mikrohullámú sütőben óvatosan melegítve felpuhulhat. (Ezt a saját készülékeddel kell kikísérletezni.)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss