Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez még a kezdőknek is sikerül: így készíts mennyei vargabélest!

Ezt az édességet mindenki kedveli, aki szereti a túrós rétest. Kezdő konyhatündérek is bátran vállalkozhatnak az elkészítésére, mert úgyszólván elronthatatlan.

Az Erdélyben született tészta tulajdonképpen egy túrós metélttel gazdagon töltött rétes. Kövi Pál Erdélyi lakoma című szakácskönyvéből tudható, hogy készítésének titkát az ínyencek véleménye szerint Kolozsvár egyik leghíresebb vendéglős családja, a Darvas família ismerte a legjobban. Darvasné híres bélesét az 1940-es években mindennap taxival szállították a vendéglőből a repülőtérre. Még melegen érkezett meg Budapestre, ahol sikk volt fogyasztani.

Kevés munka, biztos siker

A készen kapható rétestésztáknak és különféle metélteknek köszönhetően a vargabélessel nincs túl sok tennivaló. Leves utáni második fogásnak és vendégváró süteménynek egyaránt kiváló, és jól előkészíthető.

Mi kell hozzá?

A rétestésztát nem kell kézzel húznod, nyugodtan kapd elő a hűtőben pihenő boltit. A piacon vagy élelmiszerüzletben beszerezheted a recepted által előírt cérna- vagy rövid metéltet (pl. gyufatésztát), de ha rendelkezel tésztagéppel, akkor frisset is fáradság nélkül előállíthatsz. Lehetőleg házi túrót és tejfölt vásárolj, a vaj legyen jó minőségű, a tojás pedig friss. A tölteléket finom szemcséjű kristálycukorral édesítsd. Nem hiányozhat belőle a mazsola, továbbá a citromhéj, amelyet egy kezeletlen déligyümölcsről reszelj a masszába. Ízesítheted valódi vaníliával is.

Ilyen egyszerű

Enyhén sós vízben főzz puhára cérna- vagy vékony metéltet. Szűrd le, még forrón keverd össze olvasztott vajjal, majd hagyd lehűlni. Közben szitán áttört vagy villával áttört túrót keverj össze cukorral, vaníliás cukorral vagy kikapart vaníliavelővel, valamint reszelt citromhéjjal, tejföllel, tojássárgájával és mazsolával. Óvatosan forgass hozzá tojásfehérjékből vert kemény habot, és vegyítsd bele a metéltet.

Bélelj ki egy kikent tepsit 3-4 réteg rétestésztával úgy, hogy közben a lapokat meglocsolod olvasztott vajjal, esetleg némi olajjal. Oszlasd el a tepsiben a túrós tölteléket, majd fedd be 3-4 réteslappal. (Ezeket is kend meg.) Végül kb. 170 fokra előmelegített sütőben süsd át, hogy a teteje szép piros legyen. Az alföldi változathoz nincs szükség rétestésztára.

Tippek:

- A tepsi kibéleléséhez, illetve a túrós massza tetejére a rétestésztához hasonló filo tészta, valamint konyhakész leveles tészta is megfelel.

- A hártya vékonyságú rétestésztákkal 6 darabos muffintepsi mélyedéseit is kibélelheted a töltelék számára.

- Nem fogyott el a vasárnapi húsleveshez kifőzött cérnametélt? Használd fel vargabéleshez! 

- Csökkentett szénhidrát-tartalmú diéta esetén kipróbálhatod az ázsiai boltokban kapható üvegtésztát és a bioboltokban elérhető ún. angyalhaj tésztát.

- Fogyókúrázol? A tölteléket nyírfacukorral vagy más cukorpótlóval (pl. eritrittel) édesítheted.

- A tartalmas desszertet még inkább felturbózhatod hígított sárgabaracklekvárral vagy édes szószokkal.

- Mazsola helyett apróra vágott fehér csokoládét vagy bogyós gyümölcsöt (málnát, áfonyát) tehetsz a rezgős túrótöltelékbe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss