Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tésztadiéta, a fogyókúrázók álma - 1 hetes mintaétrenddel!

default user icon
MME
A tészta egészséges étel, ráadásul a diétába is jól illeszthető. Egy hetes mintaétrenddel mutatjuk meg, hogy úgy is fogyhatsz, ha közben finomakat eszel! Megmutatjuk hogyan!

Vitamindús zöldségek durmtésztával párosítva kiváló alapja lehet a diétának, mert a durumtészta kalóriatartalma alacsonyabb, mint a tojásos tésztáké. Vitaminokat tartalmaz és rosttartalma miatt gyorsan és könnyen emészthető.

Ezért szeretjük a tésztát

A durumtésztában lévő keményítő lassan bomlik el, ezért nem emeli meg a vércukorszintet – ez pedig jó hatással van a hangulatunkra. A glikémiás indexe alacsonyabb, mint a tojásos tésztáé.

Diétázz tésztával!

Mivel a durumtészta jótékonyan hat az anyagcsere folyamatokra, ezáltal segíti a zsírlebontást. Rosttartalma miatt pedig teltségérzetet okoz, ezért gyorsan eléred általa a jóllakottság édes érzését.

Párosítsd zöldségekkel!

Naponta háromszor ehetsz tésztát, amit a legjobb, ha zöldségekkel párosítasz, hogy minél több rostot vigyél be a szervezetedbe. Zsírszegény mártással, zöldséges ragukkal úgy diétázhatsz tésztával, hogy közben finomakat eszel.

Mintaétrend:

1. nap 
Reggeli: paradicsomos bruschetta
Így készítsd el:100 g (egy közepes) paradicsomot apró kockákra vágunk, elkeverjük 1 evőkanál apróra vágott bazsalikommal, sóval és borssal. Megpirítunk 1 szelet rozskenyeret, megkenjük krémsajttal, majd elosztjuk rajta a paradicsomszószt.

Tízórai: 1 nektarin

Ebéd: Minestrone-tésztasaláta
Így készítsd el:8 dkg apróbb csőtésztát sós vízben megfőzünk. 10-10 dkg zellert, cukkinit és sárgarépát megmosunk, meghámozzuk, lereszelünk vagy apróra vágunk. A salátaöntethez narancsléből, fűszerecetből és reszelt parmezánból 1-1 evőkanálnyit, salátaolajból 1 teáskanálnyit összekeverünk, majd megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a zöldséget. A kifőtt tésztát 2 evőkanál karikára vágott újhagymával, 1 evőkanál felaprított bazsalikommal, végül a már elkészített salátával összekeverjük.

Uzsonna: Joghurtos eszpresszókávé
Így készítsd el:15 dkg joghurtot, 4 evőkanál erős, hideg eszpresszókávét, egy evőkanál gyümölcsszirupot, 3 jégkockát egy konyhai mixerrel krémesre keverünk.

Vacsora: Pasta „Tonnata“
Így készítsd el:8 dkg olasz tésztát (például spagettit) sós vízben megfőzünk. 6 dkg tonhalat egy teáskanál fűszeres ecettel, egy evőkanál kapribogyóval, 3 evőkanál joghurttal és 2 teáskanál apróra vágott petrezselyemmel pürévé turmixolunk. Sóval és borssal ízesítjük, majd a tésztával összekeverjük. Ízlés szerint kiegészíthetjük még kapribogyóval, újhagymakarikákkal és petrezselyemmel.

2. nap

Reggeli: Grissini snidlingkrémmel
Így készítsd el: Két evőkanál krémsajtot, két evőkanál apróra vágott snidlinget egy teáskanál citromlével összekeverünk, sóval ízesítjük. Ehhez eszünk 4 rúd grissinit ( vagy két szelet abonetkenyeret).

Tízórai: 1 körte

Ebéd: Caprese-tésztasaláta
Így készítsd el:8 dkg olasz kockatésztát sós vízben megfőzünk. 20 dkg paradicsomot apró, 5 dkg mozzarellát nagyobb kockákra vágunk. A tésztával és a paradicsommal, egy teáskanál reszelt parmezánsajttal, 2-2 evőkanál újhagymakarikával és apróra vágott bazsalikommal összekeverjük. Öntetként 1 teáskanál salátaolajat 2 evőkanál fűszerecettel elegyítünk, sózzik és borsozzuk, majd a már összekevert salátára öntjük.

Uzsonna: Joghurtos eszpresszókávé
Így készítsd el:15 dkg joghurtot, 4 evőkanál erős, hideg eszpresszókávét, egy evőkanál gyümölcsszirupot, 3 jégkockát egy konyhai mixerrel krémesre keverünk.

Vacsora: Pasta „Alla Romana“
Így készítsd el: 8 dkg makarónit sós vízben megfőzünk. 7 dkg borjúhúst és 2 dkg pármai sonkát finom csíkokra vágunk. 1 teáskanál olajat felforrósítunk, a húst, a sonkát és két evőkanál tört zsályalevelet az oljaban kb. négy percig, kevergeve sütjük, majd fél deci zöldséglével és 2 evőkanál citromlével felöntjük, és egészet három percig főni hagyjuk. Sóval és borssal ízesítjük, a tésztát belekeverük, végül 1 evőkanál snidlinggel és parmezánnal megszórjuk.

3. nap

Reggeli: Spenótos bruschetta
Így készítsd el:2 evőkanál krémsajtot, egy maroknyi összevágott, nyers spenótot és egy teáskanál citromlevet összekeverünk. Sóval és borssal ízesítjük. 1 szelet rozskenyeret megpirítunk, majd a krémmel megkenjük.

Tízórai: 20 dkg cseresznye

Ebéd: Tengeri tésztasaláta
Így készítsd el: 8 dkg olasz csőtésztát sós vízben megfőzünk. Az öntethez 2-2 evőkanál citromlevet, bazsalikomot és kaprot, valamint 1-1 teáskanál fűszerecetet és salátaolajat összekeverünk, majd egy finomra vágott fokhagymagerezddel, sóval és borssal ízesítjük. 2,5 dkg füstölt lazacot vékony csíkokra vágunk. 4 evőkanál konzervkagylót leszűrünk, majd a lazaccal, az öntettel és a tésztával összekeverjük.

Uzsonna: Joghurtos eszpresszókávé
Így készítsd el: 15 dkg joghurtot, 4 evőkanál erős, hideg eszpresszókávét, egy evőkanál gyümölcsszirupot, 3 jégkockát egy konyhai mixerrel krémesre keverünk.

Vacsora: Pasta „Al Pinzimonio“
Így készítsd el:8 dkg spagettit sós vízben megfőzünk. Egy paprikát, 10 dkg édesköményt és 10 dkg zellergyökeret megmosunk, megpucolunk, lereszeljük vagy apróra vágunk. Egy kisebb cukkinit megmosunk, és csíkokra vágunk. 1 teáskanál olívaolajat egy serpenyőben felforrósítunk, és az összes zöldséget három percen keresztül pároljuk. Hozzáadunk 2 evőkanál citromlevet, és három bercig főni hagyjuk. Sóval és borssal ízesítjük. A tésztával összekeverjuk, majd egy evőkanál parmezánnal megszórjuk.

4. nap

Reggeli: Sonkás bruschetta
Így készítsd el: 1 szelet rozskenyeret enyhén megpirítunk. 1 evőkanál krémsajttal megkenjük, ráteszünk egy szelet sonkát. Ízlés szerint snidlingel is megszórhatjuk.

Tízórai: gyümölcs

Ebéd: Con Cesi tésztasaláta
Így készítsd el: 8 dkg olasz kockatésztát sós vízben megfőzünk. 5-5 dkg zellergyökeret, újhagymát és sárgarépát megmosunk, meghámozzuk, lereszelünk vagy apróra vágunk. A tésztát a zellerrel, a répával, 2 evőkanál petrezselyemmel, 3 evőkanál újhagymakarikával és 5 dkg előre főzött vagy konzerv zöldborsóval összekeverünk. Az öntethez 1 teáskanál olajat, 2 evőkanál zöldséglevet, 3 evőkanál citromlevet és négy evőkanál narancslevet keverünk össze. Az egészet sóval, borssal, 1 apróra vágott foghagymagerezddel ízesítjük, majd a tésztára öntjük.

Uzsonna: Joghurtos eszpresszókávé
Így készítsd el: 15 dkg joghurtot, 4 evőkanál erős, hideg eszpresszókávét, egy evőkanál gyümölcsszirupot, 3 jégkockát egy konyhai mixerrel krémesre keverünk.

Vacsora: Pasta „Con Funghi e Mozzarella“
Így készítsd el:8 dkg makarónit sós vízben megfőzünk. Egy foghagymagerezdet meghámozunk, finom szeletekre vágjuk. 5 dkg megmosunk és felkockázunk, 5 fej gombát felszeletelünk, és 5 dkg mozzarellát kockákra vágunk. 1 teáskanál olajat felforrósítunk, a fokagymát és 4 evőkanálnyi hagymakarikát megsütünk benne. A paradicsomot, a gombát és a mozzarellát hozzátesszük, és rövid ideig együtt sütjük. Végül a tésztát is hozzákeverjük, az egészet sóval, borssal ízesítjük, végül meghintjük 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemmel.

5. nap

Reggeli: Grissini mézzel
Így készítsd el:2 evőkanál krémsajtot 1 teáskanál mézzel, 1-1 teáskanál citrom- és narancslével, fél teáskanál lereszelt narancshéjjal összekeverünk. Ehhez eszünk 4 rúd grissinit (vagy két szelet abonettkenyeret).

Tízórai: gyümölcssaláta
Így készítsd el:1 szelet sárgadinnyét kockákra vágunk, 5-5 dkg epret és málnát hozzákeverünk. Az egészet leöntjük 2 evőkanál narancslével.

Ebéd: Tricolore tésztasaláta
Így készítsd el:8 dkg kagylótésztát sós vízben megfőzünk. 10-10 dkg zöldborsót, zöld spárgát és sárgarépát megmosunk. A spárgát háromcentis darabokra, a sárgarépát szeletekte vágjuk. A zöldséget négy percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. Az öntethez 2 evőkanál citromlevet 1 evőkanál fűszerecettel, 1 teáskanál olajjal, 3 evőkanál zöldséglével, sóval és borssal összekeverjük. A tésztát, a zöldséget és az öntetet egybekeverjük, és ízlés szerint ízesítjük.

Uzsonna: Joghurtos eszpresszókávé

Vacsora: Pasta „Con frutti di mare“
Így készítsd el: 8 dkg spagettit sós vízben megfőzünk. 4-5 szál újhagymát, 5-5 dkg sárgarépát és zellergyökeret apró kockákra vágunk. Egy teáskanál olajat felforrósítunk, és a zöldséget folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. 10 dkg tenger gyömölcse–keveréket (konzerv), 2 evőkanál petrezselymet, 1 teáskanál reszelt citromhéjat, 2 evőkanál cirtomlevet hozzáadunk, és még 3 percen keresztül főni hagyjuk. Végül hozzáadjuk a tésztát, és az egészet megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

6. nap

Reggeli: Olívás bruschetta
Így készítsd el: 2 evőkanál krémsajtot 1 evőkanál citromlével, sóval és borssal összekeverünk. 5 darab zöld, paprikával töltött olívabogyót szeletekre vágunk. 1 szelet rozskenyeret megpirítunk, a krémsajttal megkenjük, és rátesszük az olivákat.

Tízórai: 20 dkg eper 

Ebéd: Con Prosciutto e Formaggio tésztasaláta
Így készítsd el: 8 dkg csőtésztát sós vízben megfözünk. 3 dkg pármai sonkát és 4 dkg mozzarellát vékony csíkokra vagy kockákra vágunk. Az öntethez 1-1 evőkanál fűszerecetet, narancs- és citromlevet összekeverünk, majd az egészet sóval és borssal fűszerezzük. A tésztát, a pármai sonkát és a mozzarellát 2 evőkanál összevágott petrezselyemmel, 2 evőkanál felkarikázott újhagymával és az öntettel összekeverjük. Végül egy evőkanál reszelt parmezánnal díszítjük.

Uzsonna: joghurtos eszpresszókávé

Vacsora: Pasta „Pomodori“
Így készítsd el: 8 dkg pennét sós vízben megfőzünk. 20 dkg paradicsomot meghámozunk, negyedeljük, a magját kiszedjük, majd apró kockákra vágjuk. 1 teáskanál olajat egy serpenyőben felforrosítunk, 1 apróra vágott foghagymagerezdet és 2 evőkanál karikára vágott újhagymát megpárolunk. A paradicsomkockákat, 2 evőkanál összevágott bazsalikomot hozzáadjuk, és három percig együtt pároljuk. Egy evőkanál fűszerecettel, sóval és borssal ízesítjük. Végezetül az egészet összekeverjük a tésztával, és ízlés szerint 1-1 evőkanál parmezánnal és bazsalikommal díszítjük.

 7. nap

Reggeli: Bruschetta tojáslepénnyel
Így készítsd el: 1 tojást 2 evőkanál újhagymakarikával és 1-1 evőkanál bazsalikommal és petrezselyemmel összekeverünk, sózzuk és borsozzuk. 1 teáskanál olajat egy serpenyőben felforrósítunk, és hozzáadjuk a tojásmasszát. Öt percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk. 1 szelet rozskenyeret megpirítunk, krémsajttal megkenjük és a tojáslepényt rátesszük.

Tízórai: gyümölcssaláta
Így készítsd el: 1 szelet sárgadinnyét és két sárgabarackot felkockázunk, és 2 evőkanál narancslével leöntjük.

Ebéd: Con Spinaci e Tonno tésztasaláta
Így készítsd el:8 dkg csavart tésztát sós vízben megfőzünk. 8 dkg paradicsomot megmosunk és felkockázunk. 6,5 dkg tonhalat elmorzsolunk, majd a tésztát, a paradicsomot és a halat, valamint egy maroknyi nyers spenótot és 2 evőkanál újhagymakarikát összekeverünk. Végezetül 2 evőkanál fűszerecetet és egy teáskanál olajat a tésztasalátába keverünk. Az egészet sóval és borssal ízesítjük.

Uzsonna: joghurtos eszpresszókávé

Vacsora: Pasta „Con Funghi“
Így készítsd el:8 dkg spagettit sós vízben megfőzünk. 15 dkg champignon gombát megpucolunk, vékony szeletekre vágjuk. 1 teáskanál olajat egy serpenyőben felforrósítunk, a gombaszeleteket és 1 finomra vágott fokhagymagerezdet beledobunk, majd kevergetés közben négy percig sütjük. 2 evőkanál petrezselymet, 1 teáskanál reszelt citromhéjat és 2 evőkanál citromlevet hozzáadunk, és az egészet három percig főzzük. Majd belekeverjük a tésztát, sóval, borssal ízesítjük, és 1 evőkanál parmezánnal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss