Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz sikeres diétád: tartós fogyás 7 egyszerű lépésben

Szeretnél egészségesebb, karcsúbb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb lenni? Fogadd meg táplálkozási szakértőnk, Somogyi-Kovács Anita tanácsait, és reformáld meg a hétköznapjaidat!

Gyakran vagy kimerült és fáradt? Már az első emeletnél lihegsz felfelé a lépcsőn? Nem bírsz a gyerek után futni? Este feszülten alszol el? Akkor itt az idő, hogy változtass az életmódodon! Nem máról holnapra, hanem egy hónap alatt, fokozatosan, így a szervezeted is tud majd alkalmazkodni!

MENNYI ZSÍRT EGYÜNK, MILYET ÉS MIKOR? ZSÍROS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK! >>>
Az első teendők

Kezdd azzal, hogy reálisan felméred az egészségi állapotodat! Jelentkezz be a háziorvosodhoz, és kérj úgynevezett nagy rutin-laborvizsgálatot, méresd meg a vérnyomásod, a magasságod és a testsúlyod! Ezek után lehet eldönteni, hogy a súlyod és egészséged rendben van-e. Akkor se ijedj meg, ha esetleg rejtett betegség derül ki: jobb későn, mint túl későn, az orvosod pedig segít majd a gyógyulásban.

Különösen fontos a D-vitamin mérése, mert a D-vitamin megfelelő pótlása segítheti a reális testtömeg csökkenést, de mérés nélkül nem érdemes szedni, mert akár felesleges is lehet. Érdemes igénybe venni személyes dietetikai szaktanácsadást is, hogy a táplálkozásod is egyénre szabottan tedd egészségesebbé. Emellett kérj segítséget gyógytornásztól, edzőtől, hogy újból elkezdhess sportolni, hiszen fitten jobban bírod majd a változtatásokat is.

MENNYI D-VITAMINT SZEDJEN A FELNŐTT, A GYEREK ÉS A VÁRANDÓS? >>> 


A testtömeged te is ellenőrizheted a BMI, azaz a testtömegindex irányadó adataival. Ezt úgy számolhatod ki, ha a kilóban mért testtömeged elosztod a méterben mért magasságod négyzetével. Például ha te 70 kg és 169 cm magas, akkor 70 / (1,69 × 1,69) = 24,5.

Ha a BMI-d:

– 18 alatt van, akkor kórosan sovány vagy,
– 18–25 közé esik, akkor normál testsúlyú,
– 25,1–30 közé esik, akkor túlsúlyos,
– 30,1–40 közé esik, akkor elhízott (a WHO már a betegségek közé sorolja!),
– 40,1 felett van, akkor kórosan elhízott kategóriába tartozol.

NEM BIZTOS, HOGY FOGYNOD KELL: ÍGY SZÁMOLD KI A BMI-INDEXED! >>> 

így haladj lépésről-lépésre!

A fokozatosság elvét betartva és az alábbi tanácsokat követve energikusabbá, kiegyensúlyozottabbá, türelmesebbé válhatsz!

1. Ha csökkentened kell a súlyod, fel kell mérni, hogy mi a reális – betartható – testsúlycsökkentés a számodra. Nagyon fontos a fokozatos fogyás!

2. A rendszeresség kialakítása érdekében készíts étlapot legalább 3-4 nappal előre, és csak ahhoz vásárolj! A bevásárlólista segítségével csökken a kísértés.

3. A reggelit ne hagyd ki – válassz tartalmas, egészséges fogásokat!

4. Szakíts időt a sportra is! A választék elég nagy: ha kisebb gyerekkel vagy otthon, akkor szerezz be egy jó edzésprogramot DVD-n, vagy ha már nagyobbak a gyerekeid, viheted őket magaddal a fitneszterembe, de akár kocoghattok is együtt (természetesen csak jó futócipőben!).

5. Ha úgy érzed, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, igyál egy nagy pohár vizet, mosd meg az arcod vagy vegyél egy zuhanyt, és szép lassan szopogass el 1-2 kocka finom csokoládét!

6. Az első eredmények nagyjából 1 hónap után jelentkeznek. Addig figyelj önmagadra, hogy mire hogyan jelez a szervezeted!

7. SZIGORÚAN TILOS: koplalni, 1000 kalória alatti étrendet huzamosabb ideig tartani, ellenőrzés nélkül fogyasztószereket szedni.

NAGY ZABÁLÁS BÜNTETLENÜL - NASSOLNIVALÓK 100 KALÓRIA ALATT! >>> 
Tippek

– Ha úgy érzed, egyedül könnyebben megy a változtatás, akkor minden napra írj 2 db azonos órarendet étrenddel és sporttervvel: az egyiket vidd magaddal, a másikat tűzd ki otthon!

– Ha úgy gondolod, hogy egyedül nem megy, akkor kérd meg a barátnődet, a nagylányod vagy bárkit, akiben megbízol, hogy társuljon hozzád!

– Ne keseredj el, ha neked hosszabb idő szükséges az átálláshoz, hiszen mindenkinek egyéni biológiai szükséglete van! Az a fontos, hogy bízz magadban.

5 HATÁSOS TRÜKK, HOGY LEGYŐZD A FOGYÓKÚRÁS HOLTPONTOKAT >>> 
10 TUTI TIPP, HOGY ELKERÜLD A JÓJÓEFFEKTUST! >>> 
MIT MIVEL HELYETTESÍTS? 7 SZUPER REGGELI, HA FOGYNI AKARSZ! >>> 
Még több diétát és fogyókúrás tanácsot találsz itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss