Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 trükk, hogy igazán finom és szaftos legyen a brassói

A brassói sok családban igazi kedvencnek számít. A viszonylag tempósan összeállítható fogás nem túl bonyolult, de ha van időnk és kedvünk, akkor fel is turbózhatjuk, hogy még finomabb legyen.

1. Húsra fel!

A brassói aprópecsenye lelke a hús, ami a legtöbb esetben karaj vagy szűzpecsenye. Ettől azonban nyugodtan el lehet térni és ha ízesebb, szaftosabb végeredményt szeretnénk, akkor érdemes tarját, vagy a sertéscomb legfinomabb részét, az úgynevezett dióját választani. Nem jelent akadályt, ha valaki csak fehér húsokat fogyaszt, szárnyasból (csirkéből, pulykából) és nyúlból is nagyon finom brassói készíthető, de még az sem gond, ha a mélyhűtőben félretett különféle apró húsokat használjuk fel. Itt csupán a húsok eltérő elkészítési idejét kell figyelembe venni.

Klasszikus brassói >>> 

2. Héjában vagy anélkül?

A brassói legmacerásabb része a forró főtt krumpli hámozása, kockázása. Ettől nyugodtan eltekinthetünk, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény, ha a krumplit már eleve kockázva főzzük meg, s aztán az alaposan lecsöpögtetett és kissé hűlni hagyott krumpli sütjük ki. Bárhogy is járjunk el, a krumplit sütés előtt érdemes kicsit hűlni hagyni, hogy a felesleges nedvesség – gőz formájában – távozzék belőle.

3. Fűszerezz!

Az étel karakterét adó, el nem hagyható fokhagyma mellett az eredeti brassóiban nem sok fűszer szerepel. Ezen kedvünk szerint módosíthatunk. Nagyon nem érdemes eltérni a hagyományoktól, mert akkor oda a brassói-élmény, de bizonyos keretek között nyugodtan próbálgathatjuk a szárnyainkat. A bors mibenlétén kedvünk szerint variálhatunk a klasszikus fekete bors helyett kerülhet bele fehér bors, vagy a csípőset kedvelők egy kis cayenne borsot is adhatnak hozzá. Aki szereti, ha picit csíp az étel, az az édesnemes paprika mellett egy kis csilit is tehet bele. A brassói ízvilágától a kömény sem áll távol, viszont ennél a fűszernél vigyázzunk, nagyon könnyen eluralja az ételt, csak egy leheletnyit tegyünk bele. Ezen felül különféle szárított vagy épp friss zöld fűszerrel is ízesíthetjük a brassóit.

Ezek is érdekelhetnek

Friss