Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 tipp, hogy gyógyszer nélkül csökkentsd a koleszterinszinted!

default user icon
MME
Mivel nem okoz panaszokat, sokan nem is tudják, hogy változtatniuk kellene az életmódjukon. Pedig Magyarországon a felnőtt lakosság közel 60%-ának magas a koleszterinszintje, ami végzetes betegségek okozója lehet.

Érelzáródás, agyvérzés, szívinfarktus: ezek a megbetegedések mind-mind a koleszterin számlájára írhatók. Ez azonban csak félig igaz! A magas koleszterinszint nem feltétlenül veszélyes ugyanis a szívre és a keringési rendszerre, állítják a szakértők. Csak akkor okoz problémákat, ha más rizikófaktorok is társulnak hozzá, például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy dohányzás. Az esetek többségében azonban sajnos ez a jellemző…

Tény azonban, hogy e nélkül a zsírhoz hasonlatos anyag nélkül – amelyet a test maga állít elő – semmi sem működne. A döntő többsége például szerkezeti elemként beépül a sejtfalba és a sejtszervecskék hártyáiba, tehát a koleszterin fontos építőköve a sejtek membránjainak.

Az emberi testben két formája fordul elő: létezik jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterin. Optimális esetben az összkoleszterin értéke 200 mg/dl a vérben – ebből az LDL 130 alatt, a HDL pedig 45 fölött kell hogy legyen.

Íme, mit tegyél, ha a koleszterinszinted 200 fölé kúszik!

kövesd a mediterrán étrendet

Vizsgálatok igazolták: ha a napos déli országokban honos táplálkozási szokások szerint állítjuk össze az étrendünket, akár 10%-kal is csökkenthetjük a rossz koleszterinszintünket. Az ideális táplálékok közé tartoznak az olívaolaj, a fokhagyma, a zöldségfélék, a saláták és a gyümölcsök, valamint a kis mennyiségű vörösbor és a hal (hetente kétszer).

Ropogtass diót

Már egy maréknyi (50 g) dió is csökkenti az LDL-szintet. A dió ugyanis gazdag ómega-3 zsírsavban és fitoszterinben. Ezek a növényi anyagok korlátozzák a koleszterintermelést.

Hódít a kelet!

Az egyik legjobb növényi koleszterincsökkentő a ginkgo. A dél-ázsiai páfrányfenyő hatóanyagai csökkentik a rossz koleszterin mennyiségét, és fokozzák a vérellátást. A tofuban vagy a szójatejben is megtalálható szója a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően szabályozza a koleszterinszintet.

Mindennap egy alma…

A benne található rostanyag, a pektin megköti a bélben a koleszterint is tartalmazó epesavat. Hatására a máj újabb adag koleszterint von el a vérből, így annak szintje csökken. Egy újabb ok, hogy minden nap elropogtass egy almát.

egyél Többször keveset

A kiegyensúlyozott működéshez minőségi és nem mennyiségi táplálékra van szüksége a szervezetnek. Ezért inkább egyél naponta ötször-hatszor, de keveset. Így a testednek jut ideje arra, hogy alaposan feldolgozza az élelmet, ez pedig serkenti az emésztést. A vérzsírszint is annál alacsonyabb lesz, minél több kisebb étkezést iktatsz be a napirendedbe.

csökkentsd a húsogyasztást

Az állati eredetű élelmiszerek koleszterinszintje különösen magas. Amennyire csak lehet, csökkentsd az állati eredetű zsírok fogyasztását! Sovány marhahúst vagy csirkét ehetsz, természetesen mértékkel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss