Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 csúcsszuper étel, amitől okosabb leszel!

Finomak, egészségesek, sőt, még a memóriát is javítják: íme, a gondolkodást serkentő élelmiszerek!

Az elfogyasztott ételek hatnak a szervezetünk működésére. Ha jól válogatjuk meg a táplálékunkat, akkor fittnek és frissnek, energiával telinek érezhetjük magunkat, de az ételek képesek arra is, hogy serkentsék, javítsák a memóriaműködést! Mutatjuk, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani a szellemi frissesség megőrzése érdekében!

1. Kékszőlő

A szőlő színezőanyaga, az antocián javítja a vérkeringést, még a legvékonyabb erecskékben, így az agyat behálózó számtalan kapillárisban is. Ezáltal az egész test oxigénellátása javul, és fokozódik a szellemi teljesítőképesség.

2. Olajos magvak

Nem véletlenül nevezik a csonthéjas magvakból és aszalt gyümölcsökből álló keveréket diákcsemegének, hiszen első osztályú B-vitamin-forrás. Ezáltal stabilizálja az idegeket, de fontos szerepet tölt be a szürkeállomány egészségének fenntartásában is. A legjobb a kesudió, a dió és a makadámdió.

3. Narancs

A narancs C-vitaminban és nyomelemekben gazdag. A benne található folsav egyszerre több feladatot is ellát a szervezetben: közreműködik a vörösvértestek termelésében, és segíti a véroxigén-áramlást. Kutatások szerint az Alzheimer- és a Parkinson-kór gyógyításában is szerepet játszik, hiszen segíti a sejtmegújulási folyamatokat.

4. Paradicsom

A paradicsom likopint és karotint tartalmaz, amelyek fokozzák a sejtképzési folyamatokat. Ráadásul kalóriaszegény!

5. Sárga húsú paprika

Rengeteg benne a C-vitamin, ami erősíti az immunrendszert. Az E-vitaminnal együtt fontos szerepet tölt be a test méregtelenítésében, így megóvja az idegrendszert és az agyat a káros anyagoktól. Finom uzsonna lehet a csíkokra vágott paprika, kígyóuborka és sárgarépa, némi fűszeres túróba mártogatva!

6. Banán

A banán erősíti az idegrendszert, és növeli a test szerotoninszintjét, így hozzájárul a jókedv megőrzéséhez. Magnézium- és szénhidráttartalma miatt kiváló étkezések közti harapnivaló.

7. Natúr joghurt

A joghurt javítja az emésztést és a szervezet B12-vitaminnal való ellátottságát. Utóbbi az idegrendszer energiatartaléka. Ha csökken a szintje, koncentrációzavar, fáradékonyság jelentkezik.

8. Brokkoli

A brokkoli verhetetlen vitaminforrás: az A-, B- és C-vitamin-, illetve a karotintartalma is magas. Ezeket az értékes anyagokat úgy őrizheted meg az elkészítés során, ha csak finoman párolod, és nem főződ teljesen puhára.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss