Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Carbonnade (flamand tokány)

default user icon
6 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 1 kg marhahús (mindegy milyen, de csont nélkül)
  • 4-5 szál répa
  • 2 nagy fej hagyma
  • 5 dl barna sör
  • 3 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál ketchup vagy paradicsompüré
  • babérlevél
  • olaj

Elkészítés

    Elkészítés: A marhahúst felkockázzuk akkorákra, mintha sima pörköltnek szánnánk. A répát meg a vöröshagymát felkarikázzuk.

    Először serpenyőben kb. fél dl olajat hevítünk, és a húst hirtelen pirosra sütjük. Jöhet ugyanígy a répa és a vöröshagyma is. Ha kell, még mehet hozzá egy kevés olaj fokozatosan. Több részletben csináljuk, és a legmagasabb hőmérsékleten, mert nem célunk a párolás, csak egy pírított pörkös bevonat mindhárom összetevőn. A végén az egészet egy nagy lábasban vagy sütőtálban összekeverjük és sózzuk.

    A sört, a mustár és a ketcupot (én csípőset szoktam, hát nem rontja el) egy tálban kikeverjük, és a húsos keverékre öntjük. Mehet bele 3-4 babérlevél jól összetördelve, hogy mindenhová jusson, és lefedve irány a sütőbe kb. 3 órára.

    Tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.

Megjegyzés

Aki idáig kóstolta, kérte a receptet.

Ancsiska
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

hmrita
Nálunk is nagyon nagy sikert aratott! A férjem csukott szemmel ette, és közben hangos mmmmmm hangot hallatott, annyira ízlett neki, majd kijelentette: innentől ez a kedvenc étele. Azóta már többször meg kellett csinálnom, mindig vissza van tapsolva az étek. Kolléganőim is elkészítették, és az ő családjukban is többször kellett már elkészíteni, mert úgy ízlett mindenkinek! Köszönöm a receptet, tökéletes!!!
klotzy
Szia Ancsiska! Rendben. köszönöm!
Ancsiska
Szia Klotzy! Csináltam már pulyka combfiléből is, de marhahússal utánozhatatlan az íze! Általában 2-2-2 adagban rakom a serpenyőbe a 3 féle hozzávalót, úgy jobban pirul. Megpirítom, kiszedem, jöhet a következő adag bele. Így okés, hogyan is gondolom?
klotzy
Sziasztok! Külön pirítom a húst, répát és a hagymát is, vagy egymás után teszem őket a serpenyőbe? Kizárólag marhahúsból készül az étel, vagy kipróbálható másféle húsból is?
Ancsiska
Örülök, hogy másnak is ennyire bejön. Nálunk is ugyanez van! :)))) Bárki jön hozzánk a mit főzzek, ha jöttök kérdésre mindig ugyanaz a válasz: Hát lagzis levest meg Carbonnade-ot. :)))
leveszygy
Amióta elterjedt a családban, hogy a férjem szereti a barna sört (ami igaz is, de ez évente max 2 üveg), a kedves rokonok mindenféle apropóból ellátnak minket eme nemes nedűvel. Mikor már nem nagyon tudtam hova rakni a söröket, kétségbeesésemben keresgélni kezdtem, hogy mihez is tudnám felhasználni. Hát ennél a receptnél lyukadtam ki. Azóta egyáltalán nem bánom, hogy tele vagyunk sörrel. Kéthavonta egyszer elkészítem ezt a receptet, természetesen dupla hozzávalóból, mert mindenki imádja, még a gyerekek is. Nagyon finom, egyszerűen eteti magát, már az illata is isteni. Családnak, barátoknak tuti befutó! Bár hosszú ideig fő, az összeállítása nagyon egyszerű és utána elfődögél magában. Előző nap is nyugodtan elkészíthető, ha lehet még jobb, mert jól összeérnek az ízek. A babérlevél kötelező hozzá (bár már csináltam nélküle, amikor kifelejtettem), mert nagyon jól harmonizál az étellel. Köszönöm, kitűnő recept!

Hasonló Receptek

Magazin