Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cappuccino és gumicukor - Különleges ízű szaloncukrokat teszteltünk

Vétek lenne kihagyni karácsony előtt egy szaloncukor tesztet. Több ízben próbálkoztunk már, így idén kicsit lazábbra vettük a figurát és vegyesvágott elven kezdtünk el keresgélni. A célunk nagyjából az volt, hogy ne a klasszikus ízeket keressük, hanem a kicsit modernebb és újabb elképzeléseket. Így lett több fahéjas, de még cappuccino ízű is a mezőnybe.

A piac csurig, így csak egy csipetet néztünk meg az egészből, minden ízt letesztelni lehetetlen lenne már. Tesztelés során a fő értékelési szempont az volt, hogy mennyire tennénk ünnepek alatt a fára, hogy ebből egyenek esetleg a vendégek. Csoki és töltelék együttes eredménye számított a pontozás során. Mindegyikből többet kóstoltunk, hogy elkerüljük a „az pont” selejtes volt problémát.

Glória

A bogárszemű kislány ismét támad az ünnepek alatt, de ami fájóbb, hogy már lassan megjegyezni sem lehet, hány különböző ízzel van jelen a piacon. Eddigi teszteléseink során rendre bűntettként értékeltük, így ezért állunk ennyire értetlenül a jelenség előtt. Az idei csodaíz, amivel szembe nézünk nem más, mint a szilva-fahéj.

 

A bevonó egészséges illatú és egészen vékony. Illata alapján a két elemből csakis a fahéjat érezzük, de azt intenzíven. A szilva csak kóstolva tűnik fel, de nem túl természetes aroma személyében. Brutálisan édes a töltelék, ami még talán megemészthető, de cserébe még száraz is, ami már kevésbé. Fahéj végig dominál, a gyümölcsnek alig hagy teret.

Adatok: 300 gramm, 349 Ft

Tesco

Itt is egy egészen újnak mondható ízpárossal találkozunk, mivel sárgabarack vagy körte ízesítésű szaloncukrokat találunk, ha ilyen zacskót derítünk fel kezünkkel karácsony környékén. Szerencsére két különböző színű csomagolás jutott, így könnyen kitalálhatjuk melyik-melyik. Illata telibe mindkettőnek kizárólag tejcsoki. Kemény kéreggel védi a tölteléket, de még hermetikusan is elzárja, mert semmit nem illatoznak a gyümölcsök. Felezés után a sárgabarack előkerül, de a körte így sem tud érvényesülni.

A tejcsoki jó, enyhén édes csupán. A töltelékek közül a körtés szinte értelmezhetetlen, de cserébe a barack remek élményekkel gazdagítja életünket, ha megkóstoljuk. Természetes aromára vagy tiszta barack ízre ne ácsingózzunk, mert ez nagyon mű. A legjobb pontja a tejcsoki az egésznek.

Adatok: 300 gramm, 699 Ft

Szent-karácsony

Átalakul a szaloncukor piac is kicsit, mert egyre több gumicukor szaloncukorral találkozhatunk a boltok polcain. Erre jó példa, eme remek névvel illetett alany is. Citrom, málna, narancs és zöldalma ízesítésű cukrokat találhatunk a zacskóban elbújtatva. Kalandosabbá teszi a dolgot, hogy mindegyik egyforma színű fóliás csomagolást kapott, így ha nem vagyunk szerencsések, akkor nyitogathatjuk, amíg el nem fogy majdnem az egész.

 

Illata meglepően semmi nincsen, de ahogy szembe találjuk magunkat a zselés cukrokkal bizony kicsit meginog bátorságunk. Nem túl szívmelengető, de a látszat sokszor csal. Kóstolás során rájöttünk, hogy talán egyedül a narancsot lehet felismerni, a zöldalma és a málna szinte teljesen ízetlen. Állagra tömörgumi, amit néha nehéz elharapni már.

Favorina

A Lidl sajátja is meglovagolja a fahéjas őrületet, de ők almával párosítják történetesen. Szép zöld fólia rejti a kíváncsi szemek elől, az amúgy benga nagy szaloncukrot, ami színre is jó sötét, mivel étcsoki borítja a tölteléket.

Illatából itt is a fahéj fogható orral, az almának nyoma sincs. Kóstolás során megjött az alma, de ez a töltelék se annyira tuti, mert annyira száraz, hogy szinte morzsálódik csak szánkban. Az étcsoki átlagos, semmi vadság nincsen elbújtatva benne.

Adatok: 350 gramm, 749 Ft

Bonbonetti


Totális válogatás, mert ét- és tejcsoki is keveredik, de ha ez nem lenne elég, akkor a lista így fest, hogy milyen ízeket találunk benne. Narancsos-citrom, banán-málna, rum-kakaó és kakaós-meggyes. Szép választék, nem aprózták el.

A tejcsokis példányok jobban harmonizálnak. A rum-kakaó talán a legjobb, a többiben mindegyikben van valami mesterséges túlaromázás, a rumnak az esszenciája szerencsére nem olyan brutálisan erős. A banán-málna még egész korrekt, inkább előbbi dominál, de málnával is találkozhatunk picit. Az édesség a tejcsokisoknál nem vész, étcsokinál meg leginkább alig valami.

Adatok: 345 gramm, 1249 Ft

KICSI GESZTENYE, KICSI RUM ÉS EGY CSIPET MEGFOGHATATLAN ÍZ - GESZTENYEPÜRÉKET TESZTELTÜNK

Lissé

Kicsit rejtélyes a Lissé, mert nem árulja el, hogy milyen ízű pontosan, csak annyit, hogy ebben gyümölcs ízű gumicukrok vannak, azaz ez is kakukktojás azért. Kibontás után egy intenzív mindenegyben illat csapja meg orrunkat, amiben talán az eper-málna vonal figyelhető meg, de nagyon egyszerre akar mindent kiadni magából.

Ez sokkal puhább, mint a másik, ízere vegyes, nem meghatározható, de legalább könnyen elharapható. Édes, mert egy tömény cukordarab, de annyira talán nem émelyítő, bár 2-3 darabnál nem kóstoltunk egyszerre többet.

Adatok: 350 gramm, 949 Ft

ETA NÉNI KARÁCSONYI DEKORÁCIÓJA A LEGMENŐBB AZ ORSZÁGBAN

Monarc

Az Aldi annyira nem pörgette túl az extra ízeket, ebben a hagyományos citrom-narancs-málna hármas található, de mindegyik külön, egyik sincsen a másikkal vegyítve. Aztán mikor megkóstoltunk 6-7 darabot akkor elbizonytalanodtunk, mert mindegyiket erősen citromosnak éreztünk csak és semmi egyébnek.

Lehet mégis egyben lenne és dominál a citrom aroma? De nem! 10-11 próbára fogtunk egy málnásat érezhetően. Az étcsoki pereg és törik, a rétegvastagság nem túl huszáros. A töltelék íze közepesen mű, de átlagnál így is jobb.

Adatok: 350 gramm, 599 Ft

Milka

Kicsit talán mondhatjuk, hogy szintet ugrottunk, mert a Milka már csomagolásával is rendre utasítja a többit maga mögött. Tejcsokis cukrok joghurtos töltelékkel megbolondítva. A csoki rétegvastagsága átlag feletti, ennek okán a töltelék kicsit kevesebb.

A csavar ott jön, amikor megérezzünk a rizspehelydarabokat, amik bizony lágyan ropognak szánkban. Ízre patent, lágyan joghurtos, selymesen tejcsokis. Édessége pont elég, nincsen elbaltázva, ez nagyon egyben van.

Adatok: 350 gramm, 1999 Ft

Tibi

Talán idén először van szerencsénk ilyen köntösbe bújtatott Tibi szaloncukrokkal találkozni. Ez is egy válogatás, amiben aztán szinte mindent megtalálunk. Karamell-mogyoró, fahéjas-szilvás, csokoládékrémes tejcsokoládés, cappuccinokrémes és csokoldés-alkoholos meggyes krémes.

Sokadik elolvasásra se vagyunk biztosak benne, hogy tudjuk mire számítsunk, de így van benne kihívás. A mogyorós király, a cappuccinos tömény és olyan kemény, hogy félbe is alig tudtuk vágni, a fahéjas nem brutál erős és szilva ízű. Egész jó dolgokat találhatunk benne az a végeredmény.


Adatok: 360 gramm, 1999 Ft


Ítélet


Mivel az ünnepek alaposan túlköltekezi magát a legtöbb ember, így ne a szaloncukron akarjuk megfogni a lehetetlent már. Látszik, hogy az olcsóbb példányok bizony kevés örömet okoznak. Muszáj kicsit jobban a zsebbe nyúlni, ha finomabbat szeretnénk enni a karácsonyfa árnyékában.

Kiütéses győzelem a Milka részéről, mert egyszerűen tökéletes harmónia uralkodik benne. A rizs darabkák megelevenítik kicsit még az egészet. A Tibi is egészen jól teljesít, főleg egy ilyen válogatással. Kellemes karakteres és felismerhető ízű töltelékek vannak benne. Ezzel a kettővel vagyunk úgy, hogy ajánljuk a fa mellé vagy környezetébe rakni, nagyon nagy baklövést nem tudunk vele elkövetni.



A két gumicukros próbálkozás mondhatni tökéletes kudarc, az egyik nagyobb büntetés, mint a másik. A Monarc nagyon klasszik-retró szinten mozog, ami nem igazán sikerült jóra. A fahéjas cukrok nem rosszak, de nagyon kevés esetében érezzük mellett a gyümölcs tettestárs ízvilágát, ami fájó pont. A középmezőny eredményével sem voltunk végtelenül elégedettek, sajnos kevés természetesnek ható ízzel találkoztunk köztük.

  1. Milka
  2. Tibi
  3. Bonbonetti
  4. Favorina
  5. Glória
  6. Tesco
  7. Monarc
  8. Lissé
  9. Szent-karácsony


Ezek is érdekelhetnek

Friss