Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cannelloni spenóttal és kéksajttal - lépésről lépésre

A legnagyobb kedvencem. Az étel, amely variációinak csak a fantázia - vagy az sem - szabhat határt. Azért gondolom, hogy nincs határ, mert szinte minden olasz szakácskönyv említi a cannellonit, foglalkozik vele.

Igazából ez az a tésztafajta, amelyik édesen és sósan is elkészíthető. Illetve ha az ember fáradtan hazaér a munkából, kinyitja a hűtőt, és a hűtő tartalmából bármilyen tölteléket készíthet hozzá.

Én egy klasszikus, spenótos-kéksajtos cannelonit készítettem, aminek az a különlegessége, hogy friss lasagne tésztából készül, tehát gyúrt és lapokra nyújtott tésztát töltünk meg és tekerünk fel. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető!

Cannelloni spenóttal és kéksajttal

Hozzávalók:
6 lap friss lasagne tészta
30 dkg spenót
10 dkg kéksajt
10 dkg fenyőmag
10 dkg sitake vagy más erdei gomba
3 gerezd fokhagyma
1 csipet cayenne bors
½ dl olívaolaj
3 tojássárgája
7 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg vaj

Elkészítés:
1. Besamel mártást készítünk: a vajat felolvasztjuk, liszttel megszórjuk, sóval, cayenne borssal ízesítjük, és forró tejjel felöntjük. Jó sűrűre főzzük, félrerakjuk hűlni.

2. A spenótot forró vízben leforrázzuk, majd jeges vízbe rakjuk, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk.

3. 2 evőkanál olívaolajon a fokhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a spenótot, a gombát, a kéksajtot és a fenyőmagot, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadunk 3 nagy evőkanál besamel mártást. Pár percig főzzük.

4. Tésztalapokat előfőzzük 2 percig, hideg vízbe rakjuk, majd konyharuhán lecsöpögtetjük (azért kell hidegvízbe tenni, hogy a pórusok bezáródjanak, a tészta al dente maradjon, és hogy ne ragadjon a konyharuhára).

5. A tésztalapot kiterítjük, a tölteléket a végére halmozzuk, és szépen feltekerjük.

6. Kivajazott tepsire sorakoztatjuk, a maradék besamelt kis tejjel és tojássárgájával elkeverjük, és a töltött cannellonik tetejére öntjük.

7. Előmelegített sütőben 180 fokon, 15 percig sütjük.

Elkészítés: 40-45 perc
Fogyasztható: azonnal


Ezt a receptet a gyorsaság mellett azért is szeretem különösen, mert sok alapanyaggal kombinálható, variálható. A töltelékbe igazából szinte minden illik, spenót helyett mondjuk turbolya, rukkola, sóska vagy saláta. Kéksajt helyett bármilyen lágy sajt vagy illatos sajt, fenyőmag helyett mandula, gomba helyett csíkokra vágott zöldségek, ízesíthetjük teljesen különbözően, akár ázsiai beütéssel, kevés szójaszósszal, hoisin szósszal, illetve gyömbérrel, curryvel, különféle borsokkal és fűszerekkel. De lehet készíteni paradicsomosan vagy magyarosan (paprikásan-tejfölösen).

Húsos változatnál készíthetjük darált bárányból, borjúból, sertésből, csirkéből, akár marhából is, vagy garnélával, kagylóval, tenger gyümölcseivel, ördöghallal, vagy bármilyen nem túl puha rostozatú hallal. Vagy tölthetjük csak zöldségekkel, rizottóval, polentával. Édesen ricottakrémmel és barackkal, vagy joghurtos eperrel töltsük.

Ha nincs friss tésztánk, megteszi a kész száraztészta is, itt a betöltés kicsit nehezebb, de használjunk habzsákot vagy kivágott sarkú nejlonzacskót. A szárazon betöltött tésztához, mivel tepsiben sütjük, alulra és felülre is nagyobb víztartalmú mártást kell önteni, akár paradicsommártást, akár besamel mártást, vagy nem túl sűrű gombamártást. Így sütés közben a száraz tészta fel tudja venni a vizet a mártásból, ezáltal a mártás besűrűsödik, a tészta pedig megpuhul. Friss tészta esetén (akár otthon gyúrt, akár bolti) kevesebb mártás kell. Viszonylag nagy tévedés, hogy a tésztát előre meg kell főzni, és csak utána betölteni. Ez sajnos nem túl célravezető. Rengeteg háziasszony és recept gondolja így, pedig szárazon könnyebb betölteni, megfőzve viszont könnyen lehet kész rémálom is az étel elkészítése.

Általában reszelt sajttal megszórva szoktuk a sütőbe tolni, így elég addig sütni, míg a sajt aranybarna lesz, ez a mérce. Ha nem tudjuk kiszámolni, hogy mennyire lehet laktató, egy gyerek kb. 2 csövet bír megenni, egy felnőtt pedig 2 és 4 között, bármikor. Egy négyfős családnak 12-14 rudat szokás készíteni.

Ha jól sikerül a krémünk, és betöltjük vele a cannellonit, majd megsütjük, és a krém nem esik össze, szép kemény marad, ezáltal szép henger alakúak maradnak a cannellonik, akkor azt is megtehetjük, hogy szépen kihűtjük, és hidegen 2-3 cm-es hengerekre vágjuk, és hidegen tálaljuk vendégváró falatnak vagy hidegtálakhoz. Akár édes desszertként is.

A tészta állítólag Piemont tartomány Cannelli városáról kapta a nevét, de cannelli a neve egy proseccónak is, ami ugyanebből a térségből származik. Ha már Piemontnál tartunk, a fehér szarvasgomba is onnan származik. Klassz hely, nem? Egyébként hasonló névvel bír a canolli is, ami egy szicíliai édesség. Szicíliai túránk alkalmával szinte minden háznál ezt szolgálták fel desszertnek. A legnagyobb kedvencem lett, amit azóta itthon is kipróbáltunk már, sajnos annyira tökéletesre nem sikerült a canolli tészta, mint a szicíliaiaknak, de igyekeztünk feleleveníteni az ott látottakat. Egy szicíliai szakácskönyvből vettük a receptet, de az ottani friss ricottával és kandírozott gyümölcsökkel töltött friss tésztánál jobbat még nem ettem.

Van még egy nagy kedvencem, ez a bárány cannelloni, ami joghurttal készül. A bárányhúst zellerrel, répával és fokhagymával, paradicsommal, chili paprikával és spenóttal keverjük össze, ezt töltjük a tésztába, és egy vörösboros, őrölt köménymaggal és fűszerpaprikával elkevert joghurtmártással öntjük le, és így tesszük a sütőbe. Jól passzol hozzá például a pecorino sajt, vagy bármilyen juhsajt, kecskesajt, feta.

Ezek is érdekelhetnek

Friss