Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Candida-kezelés: ne irtsd ki mindet, óvatosan a diétával!

Táplálkozási szakértőnk, Somogyi –Kovács Anita segítségével összeszedtük a legfontosabb információkat a candidiázisról és a vele kapcsolatos diétáról, ami tulajdonképpen szakmailag nem alátámasztott.

Az élesztőgombák közé tartozó Candidának számos faja létezik, pl.: Candida albicans és a non-albicans Candida speciesek, ezek a normál száj-, bél- és hüvelyflóra részei. A gyomor-bélrendszerben lévő bélflórával a Lactobacillus- és bifidobaktérium-kultúrákkal szimbiózisban élnek. 


A valódi, úgy nevezett szisztémás candidiázis okozta megbetegedések:

- Bőr, nyálkahártya candidiázis: újszülötteknél jellegzetes a szájpenész, a  fogászati protézist viselők esetében az oropharyngeális candidiázis, a leromlott betegeknél az oesophagitis, illetve a hüvelyi candidiázis.

A candida antigén kimutatása csak valamilyen okból csökkent védekezőképességű betegekben szükséges diagnózis felállítására, éppen ezért minden esetben vénából vett vérből való kitenyésztés alapján kell felállíttatni a diagnózist!

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG: NEHÉZ ÉSZREVENNI, KÖNNYŰ KEZELNI! TIPPEK, TANÁCSOK, RECEPTEK >>>


Csökkent védekezőképességű betegek például: HÍV vírus fertőzöttek, szerv-, és csontvelő transzplantáltak, rosszindulatú daganatok miatti esetleges kemoterápiában részesülők.

Sokat hallunk a Candida kimutatására szolgáló Voll-módszerről, Vega-tesztről, ám ezekből csak azt tudhatjuk meg, hogy megtalálható-e szervezetünkben a gomba, de azt nem, hogy emiatt vagyunk-e betegek.

Az úgy nevezett „új” szisztémás candidiázis „diagnózis” felállítását sajnos egyre több hozzá nem értő, és/vagy nem eléggé képzett, állítólagos szakember végzi, melynek célja, hogy vagy valamilyen terméket – könyvet-csodaszert megvásároltassanak (akár ott a „tanácsadás” helyszínén) a „beteggel”. A különféle tünetek, mint fáradékonyság, puffadás, rossz közérzet, fejfájás, stb. számos más, akár súlyos betegség: cöliákia, migrén, ételallergia tünete is lehet, és ezek biztonságos kezelés hiányában, szövődményekkel súlyosbíthatják az egészségi állapotot!

A Candida fertőzés kezelésére alkalmazott, alapjában véve szigorú cukormentes étrend hatását még nem bizonyították kellőképpen, így nem is javasolt azt alkalmazni!

Gyakran előfordul, hogy a candidiázisban is szenvedők, alapbetegségük miatt akár roborálásra – feltáplálásra is kényszerülnek, így semmilyen szigorú étrendi megszorítás sem javasolt a számára! Ha feleslegesen követ valaki, súlyos betegként megvonásos diétát, az az állapotának a további romlásával, jelentős fogyással is járhat.

Megoldás: A szakorvos által felírt gombaölő gyógyszer fejti ki a terápiás hatást.

A diagnózis felállítása, a gombaölő gyógyszer alkalmazása, a gyógyulás szakszerű ellenőrzése elengedhetetlenné teszi az orvos, és a dietetikus közreműködését.

MINDENT A CHRONRÓL - MIT EHET, ÉS MIT NEM A BETEG? >>>
3 tipp

- Tilos megelőző céllal irtani a Candida gombát a testünkből, hiszen az egészséges bélflórához szükség van a jelenlétére.

- Kellő óvatossággal fogadjunk mindenféle „csodaszert”, mert sok esetben akár a még meglevő bélflórát is kiirthatjuk a túlzásba vitt „kezeléssel”.

- A hüvelyi Candida-fertőzést felesleges diétával kezelni, ezzel a panasszal forduljon nőgyógyászhoz.

Dietetikusunk további cikkeit itt találod >>>

Ezek is érdekelhetnek