Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Candida-diéta

Aki Candida-gombával fertőzött, annak elsősorban a táplálkozásán kell változtatnia. Ez nem jelent radikális változás – legalábbis nem beláthatatlanul hosszú ideig. A Candida-elleni diétát nők esetében 3-6 hónapig, férfiaknál többnyire 1-2 hónapig elég betartani. A szigorú, teljesen élesztő- és szénhidrátmentes diétát minimum egy-két hétig érdemes következetesen végigcsinálni, megalapozva ezzel a kúra sikerét. Muszáj ugyanis megvonnunk gombáink táplálékát ahhoz, hogy kiutasítsuk őket szervezetünkből.

A Candida szénhidráttal táplálkozik. Tehát mindent, aminek alapja a cukor - így természetesen a méz is - ki kell vonnunk étkezésünkből. Még a diabetikus cukrot is, mivel van benne fruktóz. Sajnos a szigorú diéta idején a legtöbb gyümölcsöt is, hiszen még a savanyú gyümölcsfajtákban is, mint például a grapefruitban, van gyümölcscukor. Egyedül a tejcukor az engedélyezett, mivel a laktózt a gombák nem tudják lebontani, így az nem szolgál számukra táplálékul.
Fontos, hogy az ember sok ballasztanyagot egyen, mert azokkal a bélnyálkahártya tisztul, és a gombák kipucolódnak. Például sok korpaterméket, hajdinát, esetleg natúr rizst. Étkezések előtt egy-egy evökanál len- vagy mustármagot is lenyelhetünk rágás nélkül fél pohár víz kíséretében.

Nem jók azok az élelmiszerek sem, amelyek elszigetelt keményítőt tartalmaznak. Ilyenek például a fehér rizs, a tészták vagy a fehér kenyér. Vigyázni kell a teljesőrlésü termékekkel is, mert gyakran több bennük a fehérliszt, mint a többi. Ráadásul ezeket a termékeket még barnacukorral is színezik, hogy „teljesértékübbnek“ nézzenek ki. Ebben az esetben a legegyértelműbb, amit tehetünk, ha tiszta rozs, korpa vagy graham-kenyeret használunk.

Az élesztőalapú termékek is tilosak: bor, sör és a legtöbb sajttermék – különösen a penészes sajt. Húsnál, felvágottaknál is vigyáznunk kell. Kerüljük a tartósított termékeket, ugyanis gyakran mézzel és cukorral is konzerválják ezeket.


Vázlatos áttekintés az élesztőgomba elleni kontrolldiéta élelmiszer-lehetőségeiről

AMI EGYÉRTELMŰEN TILTOTT:

kefír
sütőpor
élesztő
barbecue-szószok
élesztővel készült termékek, ételek
sör, bor, pezsgő
sajt (a legtöbb fajta)
fehérkenyér, zsemle, kifli
tejföl
édességek
kechup, majonéz, mustár
szárított gyümölcs
szójatermékek
dinnye
gomba
gyümölcslevek
kész salátaöntetek, mártások (pl. Worchester)

AMI A SZIGORÚ DIÉTÁNÁL TILTOTT, A KÉSőBBIEKBEN MÁR EHETő:
bab
kopasz barack
borsó
banán
szőlő (max. 12 szem naponta)
kukorica
tej
alma
körte
könnyű sajtfélék, amik nem penészképződéssel, gombás érleléssel készültek
avokádó
cseresznye

AMIT SZABAD ENNI:
padlizsán
zeller
fehérrépa
ananász
joghurt (natúr)
karfiol
fejes saláta
kávé
brokkoli
hagyma
ásványvíz
uborka
spárga
teák
sárgarépa
spenót
burgonya
fehérkáposzta
juhtúró
zöldpaprika
hagyma
kecsketej
paradicsom
vöröskáposzta
petrezselyem
hidegensajtolt olajak
retek
korpatermékek
minden sovány hús, hal
kelbimbó
hajdina kagylófélék
cékla
natúr rizs
tojás


- A zöldségeket, gyünölcsöket csak frissen fogyasszuk! Lényeges tudnunk azt is, hogy a grapefruitban, különösen annak magjában található egy bizonyos vegyület, amelynek gombaölő hatása van. Patikákban és drogériákban beszerezhető a grapefruitmag-olaj, melynek rendszeres használata erőteljesen hozzájárul a gyógyuláshoz.
- Az alkohol elvben nem más, mint cukor! Egy deci még nem a világ, de maradjon meg annál az elhatározásánál, hogy megakadályozza a gomba terjeszkedését!
- Fontos, hogy immunrendszerünk erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet vigyünk be szervezetünkbe. Így A-, B1-, B3-, B6-, C- és E-vitamint, folsavat, biotint, magnéziumot, kálciumot, rezet, krómot, lítiumot és cinket. A vitaminokat lehetőleg zöldségekből és gyümölcsökből szerezzük. Ugyanígy megtalálhatjuk ezekben a magnéziumot és a kálcumot egyaránt. Rezet legkönnyebben a gabonafélékböl, cinket a tejtermékekből és a tengeri halakból, állatokból, míg krómot a durva őrlésü gabonákban és a májban lelhetünk. Egyre inkább bizonyossá válik, hogy a lítium meghatározott ideg- és agyfunkciókhoz nélkülözhetetlen. Néhány forrásban, konkrétan lítiumot tartalmazó ásványvízben ez is megtalálható.


Menü-ajánlat a Candidadiétához

Első látásra riasztónak tűnik, ám egyáltalán nem olyan vészes. Az vázlatos áttekintés az élelmiszerekről a teljesség igénye nélkül készült ugyan, ám segítségével biztosan kategorizálhatunk önállóan is. Amennyiben mégsem lennénk biztosak a választott alapanyag hovatartozásában, nézzünk utána szakkönyvekben, hogy tartalmaz-e és mennyi szénhidrátot.

Hétfő
reggeli: főtt tojás, élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyér, vaj, kávé
ebéd: tonhal citrommal, joghurt, fejes saláta és alma
uzsonna: macesz, paradicsom
vacsora: halfilé, krumplipüré, párolt sárgarépa, őszibarack

Kedd
reggeli: zabpehely, tej
ebéd: túró, paradicsom, körte, frissen préselt gyümölcslé
uzsonna: joghurt, almapüré (cukor nélkül!)
vacsora: sült pulykaszelet, kukorica, párolt spenót, eper vagy más gyümölcs

Szerda
reggeli: főtt tojás, élesztőmentes kenyér
ebéd: frissen készített lencseleves, friss fejes saláta, durva őrlésű (barna) lisztből készített péksütemény, narancs
uzsonna: túró, sárgarépa
vacsora: sovány báránysült, hajdina, brokkoli, sült alma

Csütörtök
reggeli: joghurt, friss gyümölcs
ebéd: natúr rizs, hideg fasírozott (prézli nélkül), zöldségsaláta vagy párolt zöldség, friss gyümölcs
uzsonna: paradicsom macesszel
vacsora: padlizsán, hagyma, paradicsom, zöldpaprika mozzarellával és durva őrlésü lisztből készített főtt tésztával

Péntek
reggeli: hajdina, tojásrántotta, narancs
ebéd: halászlé, paradicsomsaláta ananásszal
uzsonna: joghurt friss gyümölccsel
vacsora: hal fokhagymával, párolt zöldbab, friss gyümölcs

Szombat
reggeli: gabonapehelyből készült müzli (nem édesítve, mazsola nélkül) kevés tejjel vagy gyümölcslével (narancs vagy almalé)
ebéd: friss hal, kovászolt kenyér, saláta
uzsonna: főtt kukorica, vaj
vacsora: natúr pulykamell, natúr rizs, paradicsompüré

Vasárnap
reggeli: durva őrlésü lisztből készített palacsinta, almapüré
ebéd: túró, őszibarack, macesz, fejes saláta
uzsonna: házi sütemény cukor nélkül (durva őrlésü lisztből)
vacsora: grillcsirke, héjában fött burgonya, cékla, gyümölcsös túró

Amennyiben a második fokozat, vagyis a nem szigorított diéta hosszabb ideig (3-4 hét) sem hoz érezhető javulást, térjünk vissza 1-2 hétre ismét a szigorított diétához. Valószínűleg még mindig túl sok szénhidrát kerül a szervezetbe. Legyünk óvatosak a gyümölcsökkel: tényleg sok bennük a gyümölcscukor!


Minden, amit a Candida albicans-ról tudni érdemes

Ezek is érdekelhetnek

Friss