Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Caipirinha, Brazília nemzeti itala

default user icon
SB
Zöld citrom, cukor, Cachaça és jég. És már kész is a Caipirinha. Ja, és egy pohár sem árt.

Egy koktélbár tulajdonosa szerint: három éve a Caipirinha különleges italnak számított, azt sem tudták, hogy kell kiejteni. Ezt még ma sem tudják, de háromszor annyi fogy belőle. A Caipirinha nagy jövő előtt áll tehát.

A Caipirinha

Brazília nemzeti itala a Caipirinha (ejtsd: kájpirinyá), a szó jelentése: vidéki (lány).
A brazilok azt mondják, hogy a szemükkel is isszák. Szerintük az alkoholos italok lényege, hogy mind az öt érzékszervünket kiszolgálják. Látás, tapintás, hallás (mikor koccintunk), szaglás, ízlelés. Állítólag a Caipirnha Sao Paolo környékéről származik, ahol kezdetben influenza elleni gyógyszerként fogyasztották, és a citrom, cukor, fokhagyma receptből alakították át. Az italt széles pohárban kerül felszolgálásra, és gyakran ebben is készül.

A koktél és változatai

Lime, cukor, Cachaça, jég. Bár nem nagy a különbség, de a brazíl lime nagyobb és lédúsabb, mint a nálunk kaphatók. A Caipirinhához használt cukor is más, mint a mi fehércukrunk, nincs finomítva, inkább úgy néz ki, mint egy darabos tengeri só.
Ha Brazíliában Caipirinhát rendelünk, valószínűleg meg fogják kérdezni, hogy milyet kérünk: ananászost, mangóst, maracujást, kiwist vagy papayást.

A Caipirnha nagy tételben is elkészíthető buli ital. Számoljuk ki, hogy hányan leszünk, és szorozzuk fel a hozzávalók arányát. Ha nincs Cachaça, megteszi a vodka is, de az ital ilyenkor Caipiroska, ha rummal készítjük, Caipirissima.

Egy hedonista Caipirnha készítő így csinálja >>>

Egy modern fülbemászó Caipirinha-dal >>> 

A Cachaça

A Cachaça (ejtsd: kásásza) cukornád desztillálásával készülő ital, és mint ilyen, rokona a rumnak, azonban könnyedebb és semlegesebb ízű. Ennek oka, hogy a rum alapanyaga nem a cukornád, hanem az erőteljesebb melasz, mely melléktermék a cukorgyártás során. A Cachaça színe áttetsző, vízszínű, hiszen csak három hétig tárolják fahordóban, de előfordulnak sárgásabb árnyalatok is a hordó faanyagától függően. Alkoholtartalma 38-80%.
El lehet képzelni, hogy mennyire népszerű Brazíliában, ha évente 1,5 milliárd liter fogy belőle (fejenként 8 liter). Az 1500-as évektől gyártják, törvények védik.
A legismertebb Cachaça márkák: a Pitu, a Nega Fulo, a Leblon és a columbiai Aguardiente Cristal. A legtöbb brazil bárban az olcsóbb Cachaça 51, Ypioca or Velho Barreiro márkákat használják. Ezek litere itt 2-3 euróért beszerezhető, míg itthon egy üveg jobb minőségű Cachaça 6-7 ezer forintnál kevesebbért nem nagyon kapható, az árkülönbség tehát minimum ötszörös. A Cachaça egyéb nevei: pinga, caninha, branquinha, malvada,  aguardente (tüzes víz).
Ha sok megmarad (amiben csendesen kételkedünk), használjuk flambírozáshoz, forró csokihoz vagy kávéba. Ha Rioba visz minket a Jósors, látogassuk meg a Cachaça akadémiát.


Búcsúzásképpen néhány recept:

Caipirinha
Hozzávalók:
5 cl Cachaça
1 lime
2 kanál cukor
1 szelet lime a díszítéshez.
Elkészítés: A lime-ot feldaraboljuk, először a végeit vágjuk le, majd hosszában félbevágjuk.V-alakban kivágjuk a belső fehér héjat, majd keresztben 6-8 darabra vágjuk, pohárba tesszük. Törőfával nyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, és a poharat megtöltjük tört jéggel. Ráöntjük a Cachaça-t és megkeverjük. Díszítjük.

Mandarinos gyömbéres Caipirinha
3 kimagozott mandarin vagy kis narancs
1/4 bögre cukor
1 kávéskanál reszelt gyömbér
3/4 bögre mandarin lé
1,5 bögre Cachaça (vagy vodka)
Elkészítés: A mandarint feldaraboljuk először a végeit vágjuk le, majd hosszában félbevágjuk.V-alakban kivágjuk a belső fehér héjat, majd keresztben 6-8 darabra vágjuk, pohárba tesszük. Törőfával nyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért és a mandarin levet, a poharat megtöltjük tört jéggel. Ráöntjük a Cachaça-t, vagy vodkát és megkeverjük. Mandarin karikákkal díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss