Caesar-saláta

default user icon
14 3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A kenyérkockákhoz:
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy szelet - 1 centis kockákra vágott - kenyér
  • csipet só
  • Az öntethez:
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 teáskanál szardellapaszta
  • 1 teáskanál kapribogyó
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 dl olívaolaj (extraszűz)
  • 5 dkg (frissen reszelt) parmezán
  • bors
  • 2 közepes fej jégsaláta

Elkészítés

    Elkészítés: A krutonhoz a fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük az olajjal és sóval, majd összeforgatjuk a kenyérkockákkal. Előmelegített sütőben (esetleg serpenyőben) pirítsuk az egészet aranysárgára, majd tegyük félre hűlni.

    A Worcestershire-szószt, citromlevet, zúzott fokhagymát, szardellapasztát, kapribogyót, mustárt egy tálban összekeverjük, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A lágyra főzött tojást (max. 1 perc!) simára keverjük a mártással, és lassan, állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat, vigyázva, nehogy kiváljon.

    A megmosott salátát apróra tépjük, salátástálba tesszük és ráöntjük az öntet felét. Összekeverjük, hozzáadjuk a pirított kenyérkockákat, a parmezánt és az öntet másik felét, majd mégegyszer összekeverjük.

    Azonnal tálaljuk, mert állás közben összeesik!

Megjegyzés

Ez az első recept az összes eddig talált közül, ami olyan ízű Caesar-salátát ad, amilyeneket Amerikában ettem.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Balogh Ági 5 évvel ezelőtt
Ez a recept egy katasztrófa volt! Pontról pontra követtem az instrukciókat és pontosan kimértem a hozzávalókat. A végeredmény egy elképesztően savanyú barna leves lett, még csak megközelítőleg sem a világos színű krém, amit Cézár saláta dresszingként ismerünk.. Nem tudom, mit ronthattam el, de szerintem valami nem stimmel. Elkeseredésemben a dresszinghez reszelt parmezánt is adtam, ahogy pár másik recept írja, de az sem változtatott lényegesen a helyzeten. Mitől lesz sűrűbb, krémes állagú, illetve világos színű a végeredmény ezekből a hozzávalókból, ilyen arányban??? Másrészt a 3 evőkanál citromlé rettenetesen soknak tűnik.. Sajnálom, hogy eltöltöttem nem kevés időt ezzel és elhasználtam a szuper olivaolajamat.. :(
Adrika 6 évvel ezelőtt
Mi a baj a jégsalátával??? Isteni finom!!! Főleg ehhez a salihoz! Soha nem csinálnám mással!!!
Eva Vincze-Baine 8 évvel ezelőtt
Jegsalata??? Nem szabad! Az eredeti az un. romaine-salatabol keszul.(Nem talalom a forditasat, egyszer-ketszer talaltam a Nagycsarnokban, nem nagyon ismeros ez a fajta otthon.) Barmit, csak NEM jegsalatat! Csak erdekesseg kedveert, ezt nem a romai Caesar utan neveztek, hanem egy kaliforniai ficko utan! Eva
Radnai István 10 évvel ezelőtt
lazac darabkákkal ettünk ilyet a múltkor, csirke helyett a sült lezac is kiváló!
Ács Linda 11 évvel ezelőtt
Szerintem kár azon vitatkozni, hogy mi kell bele és minem...ki ki próbálgasson, és csinálja úgy ahogy neki tetszik, ízlik. Részemról a pár gerezd fokhagyma teljesen elfogadható - azt gondolom senkinek nem okozhat gondot egy kis fokhagymaszag eltávolítása, amely igazán csekély mennyiségű - másrészről, -bár az eredeti sali hústalan- én szardellával és csirkemellel szeretem a legjobban (sőt füstölt sprotnival!). És sajnálom, hogy nem ehetek igazi!!!! caesar salátát, mert nem tudom, hol juthatok hozzá római salátához, és így kénytelen vagyok kényszerből jégsalátával pótolni....Ja, és ezersziget öntetet nem tennék bele soha! Nem szeretem a műanyagot, még ha jó íze van akkor sem...
Kné Varga Tünde 11 évvel ezelőtt
Én is az USÁban ettem ilyet először házilag készítve, és bizony volt benne szardella, fokhagyma és Worchester szósz is, szóval nagyon jó a recept :)))
Erika Kalman 11 évvel ezelőtt
Szeretnek pontositani nehany dolgot. (Elnezest, de nincs magyar ekezetes programom) Az "eredeti"( kerdes melyik is az eredeti?) Ceasar salata csirke es szardella nelkul keszul. Kerheted hozza extra feltetkent a grillezett mellet. Amit viszont minden Ceasar tartalmaz az az apro sult bacon darabok, melyek kb. borso nagysaguak. Nem jegsalatabol hanem a sotetebb szinu romai salatabol keszitjuk es amit meg elfelejtettem , nincs benne foghagyma. Olvastam Ezersziget ontetet javasol valaki. Kiprobaltam, finom nagyon, de egeszen mas izhatasa van. Szoval salatara ra az ontetet, bacont, parmesan sajtot, osszekeverni jol, es a tetejere raszorni a kenyerkockakat es extra parmesant. Nekunk konnyu dolgunk van mert keszen is lehet kapni az ontetet,ha nincs idonk az elkeszitesere. 15 eve elek Eszak Amerikaban, itt valoban szinte mindenki kedvenc salataja a Ceasar ,szinte nincs etterem amelyik ne kinalna. ( A kozolt recept ontet szerintem isteni, de en kihagynam belole a foghagymat es szardellat. ) Jo etvagyat hozza!
Alíz 11 évvel ezelőtt
Már láttam előkészített dobozos Caesar saláta keveréket is, annak az összetevői között is volt fokhagyma, bár nem érződik ki jelentősen az öntetből. A csirke nem tartozik a salátához, viszont gyakran eszik csirkéhez, így aki csak olyat evett, amiben volt hús, az könnyen azt hiheti, hogy az is része. Pedig az éetlapokon hangsúlyozottan Caesar saláta csirkemellel néven szokták szerepeltetni. Ahol nem, ott az étlep összeállítója hibázott... Ugyan így lehet dúsítani paradicsommal is.
11 évvel ezelőtt
Kedves Magdi, megköszönve a javaslatod, megnéztem az általad beküldött saláta öntetét, de éppen az a problémám vele, hogy nincs benne részletezés, csak annyi, hogy "ezersziget" salátaöntet. Én ehhez sajnos nem jutok hozzá, ezért szerettem volna tudni az összetételét, és ezért örültem, hogy ebben a receptben olvashattam azt.(vagy hozzá hasonlót) Üdv. Kacifánt
Mindmegette 11 évvel ezelőtt
Kedves Mindenki! Egy kis adalék a recepthez: A Caesar-salátát Tijuana városában, Mexikóban készítették először 1924-ben. A recept megalkotója az egyik helyi étterem tulajdonosa, Caesar Cardini mester. Eredeti alapreceptje: római saláta, fokhagymás vinaigrette öntet (kevés Worcestershire-szósszal), apró, pirított kenyérkockák és reszelt parmezán sajt, tojássárgája és ringli. Ez a kompozíció az ?eredeti?. A klasszikus recept számos változatát ismerjük: a vinaigrette helyett előfordul más öntet, az apró kenyérkockákat is gyakran helyettesítik egész toast-kenyérrel, dúsítják csirkemellel, hallal.

Hasonló Receptek

Magazin