Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cabernet sauvignon, a bor, ami tökéletes választás egy szaftos hamburgerhez

default user icon
MME
A cabernet sauvignon egy francia eredetű kékszőlő-fajta, talán a legismertebb a világon. Szinte az összes borvidéken jelen van, a jelentős bortermelő országokban mindenhol készítenek belőle bort.

Igazi ismertséget a klasszikus bordeaux-i házasítások népszerűsége hozott neki, és tulajdonképpen azóta is töretlen a lelkesedés iránta. Délnyugat-Franciaországból származik, a szőlőfajtát a 17. században említik először írásos források. Nevét a francia „sauvage” (azaz „vad”) szóból kapta, ami a kialakulására utal, hiszen a cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő kereszteződésének eredményeképp jött létre.

Bordeaux-ból kiindulva megtalálta helyét Európában és az Újvilágban is. Franciaországban a cabernet sauvignon ültetvények mintegy 60%-a a bordeaux-i borvidéken található. Az olyan híresen jó termőhelyek, mint Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux, valamint Pessac-Léognan ismertek minden komoly borrajongó számára. Az innen származó borok hosszú ideig eltarthatóak, és érdemes a szürettől számított jó pár évig eltenni őket, mielőtt kinyitnánk.

Toszkánába az 1970-es években telepítettek Bordeaux-ból hozott cabernet sauvignont. Hamar a presztízsborok közé kerültek az ezzel készült házasítások, amiket szupertoszkánnak neveznek.

Felesleges lenne felsorolni a borvidékeket, ha az Újvilág melegebb tájain kalandozunk: akár Kaliforniában, akár Ausztráliában, akár Dél-Amerikában vagy Dél-Afrikában járunk, mindenhol találunk ültetvényeket. A fajta a napsütéses területeket kedveli igazán, így Magyarországon is a déli régiókban érzi igazán otthon magát, így Villányban, Szekszárdon, a Dél-Balatonon és az alföldi borvidékeken.

Népszerűségét részben annak köszönheti, hogy a termesztése egyszerű, és alkalmas a gépi szüretre is. Fagytűrő, vastag héja pedig ellenállóvá teszi a betegségek, a rothadás ellen. A meleg klímát kedveli, mivel későn és hosszan érik. A bogyó magas csersavtartalma miatt is fontos, hogy teljes érettségben szedjék, különben nemcsak éretlen és zöldes ízjegyeket produkál, de nagyon szárító érzetű is lesz. Jól alkalmazkodik a különböző talajokhoz, nem kényes fajta.

A belőle készült bor hosszan héjon tartható és hosszan érlelhető, akár új kis fahordóban is. Nemcsak fajtaborként palackozzák, házasításokhoz is alkalmas, leggyakrabban merlot-t, cabernet franc-t és syrah-t tesznek hozzá. A vörösborkészítésen túl akár rozé alapanyagául is szolgálhat.

A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, magas alkohol- és tannintartalmú, hosszan érlelhető. A borban leggyakrabban fekete bogyós gyümölcsöket találunk, amiket a hordós érlelés fűszerei egészítenek ki. Hűvös klímán szüretelve gyógynövényességet, eukaliptuszt és akár még zöldpaprikát is érezni, míg igazán forró klímán a gyümölcsök túlérettek, lekvárosak lehetnek.

Gasztropárosításokban szinte bármilyen vörös hús illik hozzá, pláne ha kissé nyersre hagyjuk. A legklasszikusabb és legegyértelműbb választás a steak. Jól passzol egy szaftos hamburgerhez is, vagy bárány-, marha- vagy vadhúshoz, sűrű mártásokkal kísérve. Ha valaki vegetáriánus, az választhatja gombák, így vargánya vagy portobello mellé, akár polentával tálalva, sajtok esetében pedig érett cheddar, gouda vagy gorgonzola párja lehet.

Gere Attila Cabernet Sauvignon 2016

A cabernet sauvignon a villányi szubmediterrán klímán remekül érzi magát. Gazdag, mély borokat ad, Gere Attiláék pedig már a 90-es évek elején felismerték, hogy érdemes vele a borvidéken foglalkozni. Nagy hordóban érlelik, hogy a gyümölcsössége megmaradjon, ugyanakkor kiegészüljön egy fűszeres karakterrel is. Illatában fekete bogyós gyümölcsöket, egy kis céklát, meggyet érezni, enyhe kakaós utóízzel. A puha, érett tanninok kerekké teszik a kortyot. Érdemes egy komoly vacsora mellé bontani.

Bujdosó Ibituba 2016

Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász szerint a cabernet sauvignon „a” vörösbor, ami a legmagasabb minőséget adja fajtaborként, illetve házasításként is. Az Ibituba dűlőszelektált, a 270 méter magas Bánom-hegyről szüretelik a szőlőt a még kézzel telepített tőkékről. Meleg területről van szó, ahol szépen, egyenletesen beérik. Ennek is köszönhető a bor lágy, kedves jellege. Meggy, áfonya és fekete cseresznye mellett édesfűszereket, fanyar gránátalmát érezni benne. Egy bárányburger mellé jó választás.

Konyári Loliense 2016

Még egy meleg területű, dél-balatoni borászat, akik szeretnek a cabernet sauvignonnal dolgozni. Akárcsak egy klasszikus bordeaux-i cuvée esetében, Konyáriék is házasításban gondolkodtak itt. A gyümölcsös, élénk merlot-val és cabernet franc-nal szépen harmonizál a sauvignon karakteressége. A korty tele van meggyel és szederrel, a hordófűszerek határozott aromáival kísérve. Mély és gazdag bor, érett tanninokkal és kerek érzetű savval. Ha marha- vagy vadpörköltet eszünk éppen, akkor jusson eszünkbe ez a bor.

A BOR, AMI A LEGJOBBAN PASSZOL A PAPRIKÁS FOGÁSOKHOZ: KADARKA >>> 

KÖNNYED VACSORÁK TÖKÉLETES BORA - BEMUTATJUK AZ EGRI CSILLAGOT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss