Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Burgundi babos oldalas

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Előző este beáztatjuk a babot és a füstölt húst is, ha nem főztük elő.

Másnap egy nagyobb méretű római tálat fél órára beáztatunk hideg vízbe. A babot és a füstölthúst leszűrjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a zellergumót kisebb kockákra vágjuk, szárát, zöldjét finomra felaprózzuk.

Az oldalast a csontok mentén kétujjnyi darabokra vágjuk, és sózzuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, vagy a zsírt, és mindkét oldalukon megkapatjuk benne a húsdarabokat, azután átesszük a lecsepegtetett római tálba. A visszamaradt zsiradékban magfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a sárgarépát és a zellerzöldet, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 percig erős tűzön pirítjuk.

A római tál közepére fektetjük a füstölt húst, köréje az elősütött oldalast. Tetejére szórjuk a babot, majd betakarjuk a pirított zöldségekkel, és lazán összekeverjük. A serpenyőbe, a pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet, ízlés szerint sót és borsot, végül 1 dl vizet. Jól összeforraljuk, és a zöldség tetejére öntjük.

Lefedjük a tálat, és a hideg sütőbe rakjuk, 1,5 órát pároljuk. Ha túl leveses lenne az étel, még visszatesszük a sütőbe úgy 25-30 percre a fedővel együtt, nehogy a bab héja megkeménykedjen. A végeredmény egy kicsit tocsogós, szaftos étel. Ha elkészült, a füstölt húst kiemeljük, kisebb darabokra vágjuk, és visszatesszük az ételbe.

Friss, ropogós házikenyér illik hozzá!

Megjegyzés

A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a felhasznált füstölt hús mennyire sós. - borbalka

Ezek is érdekelhetnek

Friss