Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Burgonyás lángos paradicsomszósszal

60 perc
bonyolult
átlagos
10 adag
Hozzávalók

Elkészítés

1.

A burgonyát héjában puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, majd lereszeljük. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 1 evőkanál lisztet. Elkeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk.

2.

A megmaradt lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, kevés sót, a köményt, 1-1 csipet szerecsendiót és frissen őrölt borsot. Hozzáadjuk a tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt, összedolgozzuk, és 20 percig kelesztjük. A reszelt burgonyát hozzáforgatjuk, és a duplájára kelesztjük.

3.

A megkelt tésztát 10 részre osztjuk, mindből gombócot formázunk, kilapítjuk, és a felforrósított olajban aranyszínűre sütjük. A lángosokat papírtörlőre szedjük. A szószhoz megpucoljuk a kétféle hagymát, felaprítjuk őket. Felforrósítjuk az olajat egy serpenyőben, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, alkalmanként kevergetve takarékon főzzük, majd közepes erősségű lángon kb. 5 percig. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot (a levével együtt), és összenyomkodjuk egy kanállal. Körülbelül 15 percig pároljuk vagy addig, amíg be nem sűrűsödik. Megsózzuk, megborsozzuk, majd kézi botmixerrel pépesítjük.

4.

A zúzott fokhagymákat tálba tesszük, elkeverjük 1-2 evőkanál vízzel, és megsózzuk. A lángost a fokhagymás keverékkel, a paradicsomszósszal és a reszelt sajttal kínáljuk.

Nyári hangulatot idéz, ha a strandok kedvencét, a sajtos-tejfölös változatot készítjük el. Az olajat leszűrve még felhasználhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss