Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Burgonyás lángos paradicsomszósszal

Hozzávalók

  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1/2 tk cukor
  • 1/2 fej hagyma
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 2 db tojás
  • 2 dl olaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg reszelt sajt
  • őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • A paradicsomszószhoz:
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg egész paradicsom
  • bors

Elkészítés

    1.

    A burgonyát héjában puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, majd lereszeljük. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 1 evőkanál lisztet. Elkeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk.

    2.

    A megmaradt lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, kevés sót, a köményt, 1-1 csipet szerecsendiót és frissen őrölt borsot. Hozzáadjuk a tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt, összedolgozzuk, és 20 percig kelesztjük. A reszelt burgonyát hozzáforgatjuk, és a duplájára kelesztjük.

    3.

    A megkelt tésztát 10 részre osztjuk, mindből gombócot formázunk, kilapítjuk, és a felforrósított olajban aranyszínűre sütjük. A lángosokat papírtörlőre szedjük. A szószhoz megpucoljuk a kétféle hagymát, felaprítjuk őket. Felforrósítjuk az olajat egy serpenyőben, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, alkalmanként kevergetve takarékon főzzük, majd közepes erősségű lángon kb. 5 percig. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot (a levével együtt), és összenyomkodjuk egy kanállal. Körülbelül 15 percig pároljuk vagy addig, amíg be nem sűrűsödik. Megsózzuk, megborsozzuk, majd kézi botmixerrel pépesítjük.

    4.

    A zúzott fokhagymákat tálba tesszük, elkeverjük 1-2 evőkanál vízzel, és megsózzuk. A lángost a fokhagymás keverékkel, a paradicsomszósszal és a reszelt sajt tal kínáljuk.

Nyári hangulatot idéz, ha a strandok kedvencét, a sajtos-tejfölös változatot készítjük el. Az olajat leszűrve még felhasználhatjuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin