Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Burgonyás hamburgerzsemle

default user icon

Hozzávalók

  • 4,2 dkg friss élesztő
  • 2,9 dl tej (2,8%-os vagy zsírosabb)
  • 6 dkg nádcukor
  • 25 dkg főtt burgonya
  • 33 dkg búzafinomliszt (BL-55)
  • 20 dkg sima búzaliszt (BL-51) + a munkalapra
  • 8 g só
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 db tojás
  • A tetejére:
  • 1 db tojássárgája
  • 2 cl tej (2,8%-os)
  • 3 dkg szezámmag

Elkészítés

    1. Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és elkeverjük 2 ek cukorral. Letakarva állni hagyjuk kb. 10 percig, amíg a teteje felhabzik.
    2. A burgonyát villával pépesre nyomkodjuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a kétfajta lisztet, a maradék cukrot, a tojást és a sót, majd robotgép dagasztószárával alacsony fokozaton nagyjából összedolgozzuk kb. 3 perc alatt. Kézzel kb. 8 percig kell gyúrni.
    3. A felkockázott vajat is a tésztához adjuk, és géppel a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt vagy kézzel kb. 15 perc alatt simára dolgozzuk. A kidagasztott tésztát konyharuhával letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyen kelesztjük kb. 1 órát.
    4. A megkelt tésztát lisztezett felületen rúddá sodorjuk, és késsel 9 egyforma részre vágjuk. Tenyerünkben adagonként kilapítjuk, és körben a széleket alulra behajtjuk. Ezután megfordítjuk, gombóccá összecsippentjük, majd a belisztezett munkafelületen, tenyérrel kissé lenyomva, az óramutató járásával ellentétes irányban simára görgetjük kb. 30 másodperc alatt.
    5. A gombócokat sütőpapírral leterített tepsibe tesszük, és konyharuhával vagy folpakkal letakarva kelesztjük további 45 percig.
    6. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és némi sóval. A megkelt zsemléket ecset segítségével megkenjük és megszórjuk a szezámmaggal, majd az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt.

    ISTENI HAMBURGER RECEPTEK >>> 

    A LEGJOBB SALÁTÁK EGY HELYEN >>> 

    GYORS VENDÉGVÁRÓ FALATOK >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin