Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Burgonyagratin

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg cukkíni
  • 60 dkg burgonya
  • 2+1 evőkanál olaj
  • 6 dkg reszelt sajt
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 8-12 koktélparadicsom
  • néhány szál majoránna

Elkészítés

    Előkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk. A cukkínik szárvégeit levágjuk, a burgonyát meghámozzuk, és megmossuk, majd a cukkínivel vékony szeletekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat).
    Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Kikenünk 1 evőkanál olajjal 4 kisebb (vagy 1 nagyobb), lapos tűzálló tálat. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben az aljukra terítünk 1 sor cukkíni- és burgonyakarikát. Arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a hagyma-fokhagymakeveréket, meghintjük sóval, borssal és egy kevés sajttal, majd befedjük a maradék cukkíni- és burgonyakarikákkal, sózzuk és borsozzuk. A tejszínben elkeverjük a tojásokat, megöntözzük vele a rakottast, és a forró sütőben 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további 15-20 percig, enyhe pirulásig, sütjük. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük (nagyon forró!), majd a félbevágott paradicsomokkal és majoránna- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Salátával egytálételként, hirtelen sültek, grillezett húsok mellé pedig köretként kínálhatjuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 363 kcal
Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin