Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Burgonyafőzelék szárzellerrel – liszt nélkül

Egyszerű alapanyagokból kis rafinériával különlegesen ízletes főzeléket lehet varázsolni az asztalra. A főzeléket sokféleképpen lehet készíteni, kinek-kinek megvannak a maga jó és rossz élményei vele kapcsolatban. Ha a fűszerezés és a tálalás egyaránt ínycsiklandó, egészen biztos, hogy még azok is kedvet kapnak hozzá, akik kevésbé rajongói a műfajnak!

Jóllehet a főzelék sokkal több figyelmet érdemelne az étlapokon és a konyhákban, mint amekkora irányul rá, azt senki nem vitatja, hogy a hazai étkezési szokásokhoz nagyon is hozzátartozik. Azt is lehetne mondani, hogy valódi hungarikum, mégis sok-sok év alatt annyiszor keveredett rossz hírbe a rémes menzai előfordulásai okán, hogy sokan úgy vélik, nem valami trendi dolog főzeléket főzni. Pedig ha jól belegondolunk, főzeléket szinte bármilyen zöldségféléből gyorsan és igencsak költséghatékonyan lehet készíteni, ráadásul itt sem kell ragaszkodni nagyanyáink vastag rántással készült, mérsékelten ízesített megoldásaihoz, amelyeket kizárólag a feltét miatt kanalaztak be sokan gyerekkorukban.

Igenis lehet nagyon izgalmas, ha tetszik, trendi fogás a főzelék. Érdemes újra meg újra felfedezve átformálni, egyesítve az egészséges és változatos étrendi kívánalmakat. Ha például az ember szakít a zöldségfélék óriásira darabolásával, és apróra kockázza a hozzávalókat, nem egyszerűen kívánatosabb lesz a végeredmény, de gyorsabban el is készül a fogás.

A mindig kéznél lévő burgonyából, némi szárzeller hozzáadásával készítettem ezúttal igencsak ízletes főzeléket. Mindkettőt nagyjából 1 cm-esre kockáztam, és ügyeltem arra, hogy megfelelő állagúak legyenek – olyan remek párost alkot ez a két zöldségféle, hogy valósággal új életre keltek. A zeller aromái tökéletesen harmonizálnak a burgonyával, de túlzásba esni persze itt sem érdemes. Nem akartam felesleges sűrítőanyagot hozzáadni a főzelékemhez, hisz a puhára főtt zöldségek tökéletesen pürésíthetők, és kellően besűrítik a főzeléket.

A fűszerezésnek köszönhetően feltétet sem igényel feltétlenül – aki persze szeretné, nyugodtan kínálhat hozzá bármit. Hétköznapra, hétvégére, ebédre vagy vacsorára egyaránt tökéletes!

Burgonyafőzelék szárzellerrel – magával sűrítve

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg nem szétfövő burgonya
3-4 szál szárzeller
1 fej közepes méretű vöröshagyma
¾ l zöldségleves vagy alaplé
2 dl zsírszegény tejföl
2-3 kisebb babérlevél
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt füstölt paprika
1 teáskanál őrölt, szárított rozmaring
1 evőkanál szárított petrezselyemzöld vagy 1 csokor friss, finomra vágva
1 teáskanál olívaolaj
só ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát egészen finomra kockáztam. A burgonyát és a zellert tisztítást követően egyaránt 1 cm-esre daraboltam.
Az olívaolajon üvegesre dinszteltem a hagymát, hozzáadtam a kétféle paprikát, a babérlevelet, majd a burgonyakockákat, és felöntöttem a zöldséglevessel. Fedő alatt félpuhára pároltam a burgonyát, ekkor adtam hozzá a zellert, fűszereztem a rozmaringgal és a petrezselyemmel. Amikor a zöldségek megpuhultak, 2 rendes merőkanálnyi mennyiséget kivettem belőle, és a tejföllel együtt botmixer segítségével pürésítettem. Ezt a pürét kanalaztam vissza a fazék tartalmához, és csupán egyet forraltam rajta.
Petrezselyemzölddel meghintve, pirospaprikával megszórva, kevés tejföllel tálaltam.

Könnyű, kellemesen fűszerezett fogás – nincsenek tolakodó ízek, az összhatás mégis nagyon harmonikus.

Ezek is érdekelhetnek

Friss