Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Legalább enni állj meg Burgenlandban! Gasztroparadicsom a szomszédban

Mivel közvetlenül a határ mellett található, a magyarok többsége csak átutazik Ausztria legkisebb tartományán, Burgenlandon. Most szólunk, hogy ezzel őrült hibát követtek el! A szomszédban ugyanis elképesztő gasztronómiai élményeket élhetünk át, a hibátlan menüsor és a jó borok mellett pedig garantált a magyar szó is, hol egy üzletvezető, hol egy séf, hol egy felszolgáló köszönt bennünket anyanyelvünkön, és ajánl valami finomat.

A burgenlandi szakácsok friss, szezonális alapanyagokból készült fogásokkal kényeztetik vendégeiket. A hozzávalók gyakran a 13 burgenlandi ínyencrégió valamelyikéből származnak, vagy a 40 dél-burgenlandi "Paradies" manufaktúra egyikéből. Burgenlandban elképesztően sok a természetes alapanyag, kezdve az ősi háziállatokkal, kint például a mangalica, a számtalan ízletes zöldség- és gyümölcsfajtán át egészen a gesztenyéig és a diófélékig

A számos burgenlandi vendéglő és "Buschenschank" különösen családias hangulatot áraszt. Az őstermékek és kitűnő helyi piacok rendkívül széles választéka, mesterségüket kreatív és újító módon bemutató szakácsok és éttermek mind-mind az élvezetekre hívogatnak.

A Michelin csillagos séf és a helyi termelők

Max Stiegl, a GutPurbach vendéglő Michelin csillagos séfje is éppen ezeket az elveket vallja. A térség ízeit mutatja be vendégeinek, és kizárólag helyi termelőktől vásárol, azoktól, akiket ismer.

A halakat a a Fertő tóban fogják, a fűszernövényeket pedig a helyi erdőkben szedik. Stiegl a „Nosetotail", azaz „az orrától a farkáig" filozófia követője, melynek lényege, hogy az állat minden porcikáját - beleérte a körmöt, vesét, nyelvet, belet, gyomrot, szívet, tüdőt, agyat - felhasználja. 

 Maximális gasztronómiai élmény a természetben

A Fertő-tó régióban 50 gasztronómiai egység fogott össze, hogy egyedülálló élményeket kínáljon a vendégeknek. Aki a kirándulás alkalmával stílusosan szeretne megszállni, az vagy egy borászházban vagy mindjárt kint a szőlőben, egy kényelmes vincellérházban hajthatja álomra a fejét.

Ezt a komplex élményt biztosítja a Wachter-Wieslers Ratschen családi vállalkozás Deutsch-Schützen településen rögtön a határ mellett.

Éttermük 3 csillagot kapott az a la Carte-tól, ezzel Burgenland első 5 étterme közé sorolták magukat. 

A família valódi mini turistaparadicsomot hozott itt létre: kis bungalóikban a biciklitúráról fáradtan beesett kirándulók ugyanúgy megpihenhetnek, mint azok, akik "csak" végigkóstolták a menü- és borkínálatot, és már egy tapodtat sem tudnak mozdulni. 

A szőlő és a borok hazája

A burgenlandi fogadókban és borkimérésekben igazán autentikus környezetben élvezhetjük a finom falatokat és a kiváló borokat. Mivel a legtöbb vendéglátóhely családi tulajdonú, nem meglepő, hogy az otthon meghitt melegét és kötetlen hangulatát árasztják. Silvia Heinrich, a 2014-es év borásza díj nyertese például maga vezeti körbe a látogatókat, akár egy magyar turistacsoportról, akár Kína vezető politikusairól legyen szó. A J. Heinrich birtokon főleg a vörösborkedvelők járnak jól, kiváló kékfrankost, merlot és syraht lehet itt kóstolni.

Az itteni borok titka, hogy Burgenland éghajlata tökéletes a termeléshez: az évi 300 napsütéses nap és a kiváló talajok miatt már a világ legjobb borai között tartják őket számon, melyeket akár egy helyen is végig lehet kóstolni Purbachban. A Haus am kellerplatz vinotékába ugyanis 64 féle helyi nedűt kínálnak az automatában, így néhány euró bedobása után annyiféle helyi bort kóstolhatunk, amennyit nem szégyenlünk.

 

A csokoládéimádók fellegvára

De nem csak az ínyencek és a borkedvelők járnak jól, ha meg is állnak, nem csak átutaznak Burgenlandon. Az igazán jó csokoládé rajongóinak ugyanis kihagyhatatlan élményt nyújt Bad Tatzmannsdorfban a Spiegel pralinémanufaktúra.

Azon már meg sem lepődünk, hogy ez szintén egy családi vállalkozás: a tulajdonos, Evelin Spiegel holland nagypapája látott először lehetőséget a pralinékészítésben. Ide sem csak a vásárlás miatt érdemes jönni, aki bejelentkezik, mindent megtudhat a pralinégyártásról egészen a kakaóbab leszedésétől az utolsó simításokig. Bár a csokoládét készen vásárolják, mégis 24 óra és 21 érintés kell ahhoz, hogy 1 darab mennyei praliné elkészüljön. A választék igazán lenyűgöző: Evelinék 130 féle töltelékkel dolgoznak, köztük olyan különlegesekkel, mint az oliva, a muskotály vagy a bab. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss