Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Buli a kicsiknek

default user icon
SB
Kell kicsit tervezgetni és készülni, listát írni és beszerezni, de van nagyobb élmény, mint amikor hozzánk jönnek a kis barátok? Gyerekbuli szervezési tanácsok egyévestől nyolcéves korig.

Sokan azt mondják, hogy ahány éves a gyerek, annyi (vagy plusz egy) meghívott vendég dukál a szülinapi buliban. Az egészen kicsiket a szülők is elkísérik, így velük is számolni kell, amikor az előkészületeket megkezdjük.

Szervezés

Már hetekkel a szülinapi buli előtt érdemes elkezdeni a szervezést, megírni a meghívókat, összeállítani a menüt, kitalálni az ajándékokat, hiszen a születésnapi bulik általában a meghívottak számának függvényében meglehetősen nagy előkészületet igényelhetnek. Persze csak akkor, ha bevállaljuk, hogy nem egy étteremben vagy játszóházban rendezzük szemünk fénye születésnapját, ami - valljuk be - nem tartozik a legolcsóbb mutatványok közé. A meghívót legalább két héttel a buli előtt érdemes kiküldeni, és jó megjelölni benne, hogy hánytól hányig fog tartani a mulatság, ebben ne legyünk szemérmesek!

Ételek

Chipsek helyett készítsünk inkább sajtos rudat vagy pogácsafajtákat . Egy túrópogácsa nagyon gyorsan elkészíthető, és ha marad belőle (nem fog), betehetjük a mélyhűtőbe.

Nagyon szeretik a gyerekek, ha kenyérből kiszúró formákkal különböző vagy éppen egyforma alakokat vágunk ki. Kenjük meg vajjal őket, készítsünk többfélét. Szórjuk meg sajttal vagy szezámmaggal, kenjünk rá pesztót, tegyünk a vajba paradicsompürét vagy ketchupot. Ha néhány percig sütjük a formákat, nagyon finom crostini (ejtsd: krosztíni, kis pirítós olaszul) lesz belőlük. Csinálhatunk arcos szendvicseket is, csak egy kis türelem és fantázia kell hozzá.

Nem hibázhatunk a pizzával, de készíthetünk hotdogot is. Készülhetünk mártogatósokkal, ezeket akár ropival, akár zöldségekkel lehet enni, és a mártogatást a gyerekek is nagyon élvezik.

Desszert és torta

Desszertként kerülhet az asztalra apróra vágott idénygyümölcs. Készíthetünk süteményt is, legyen apró és színes. Nagyon fontos a torta. Nagy divat manapság a figurás torta, de nem kell cukrászdába mennünk, némi fantáziával igazán vicces tortákat készíthetünk. Kislányok imádni fogják a Barbie tortát, de menő az Elmo torta vagy a Garfield torta, ezek mintájára készíthetünk szinte bármilyen mesefigurát vagy állatkát, a sünihez lehet rolettit, de akár ropit is használni Nagyobb gyerekeknek és hűvösebb időben a csokifondü is jó választás lehet sokféle gyümölccsel, piskótadarabokkal.

Italok

Soha nem megy ki a divatból a limonádé, a felnőtt variációt ízesíthetjük különlegesebben, például mentával vagy bazsalikommal. Készíthetünk nagy adag gyümölcsteát vagy almafröccsöt, ami almalé vízzel, ezt is megbolondíthatjuk kevés mentával vagy citromfűvel. A nagyobb gyerekek a gyerek sangriának is örülnek. A gyerekek nagyon szeretnek szívószállal inni. Amikor megérkeznek, adjunk mindenkinek személyre szabott szívószálat, vagy rajzoljuk a nevét/jelét alkohol filccel a pohárra.

Játékok

Az apuka az óriás, a gyerekek a törpék, máris indulhat a bújócska. Régen székfoglalóztál? Zene és a résztvevők számánál mindig egyel kevesebb párna vagy szék kell csak egy jó székfoglaló játékhoz. Indulhat a tánc is, de álljunk be mi is, hogy példát mutassunk, és minden szám után cseréljen mindenki párt. Készíthetünk a gyerekekkel együtt muffinokat, amiket aztán mindenki kedvére díszít, sőt a szülőknek is elvihet ajándékba.

Már csak a jó időbeosztásra és a megfelelő mennyiségre kell figyelni, és mehet is a bulizás.

Torta receptek >>>

Villám csokitorta

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalommal)
20 dkg vaj
20 dkg cukor
20 dkg darált mandula
1/2 csomag sütőpor
1 fél rúd vanília kikapart belseje, esetleg 1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csipet só
(esetleg) liszt

Elkészítés:
A csokoládét darabokra tördeljük, majd a vajjal együtt vízfürdő/vízgőz fölött megolvasztjuk. A már folyékony csokoládéba belekeverjük a cukrot, a mandulát, a sütőport, a vaníliát , a csipet sót, végül a tojásokat. Ha a massza túl híg lenne, lehet 2-3 evőkanál lisztet is beletenni. A masszát egy kb. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, 160 fokon 40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, belül még ragadósnak kell lennie! Porcukorral megszórva tálaljuk.


Elronthatatlan túrótorta (liszt nélkül)

Hozzávalók:
1 citrom
4 tojás
20 dkg cukor
4 evőkanál vaj
1 kg túró
1 rúd vanília vagy 2 csomag vaníliás cukor
4 dkg étkezési keményítő

Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, és elkeverjük a tojások sárgájával. A túrót összetörjük, hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot, a vaníliát, majd a vajas tojássárgákat. Alaposan elkeverjük, és a végén beleszitáljuk a keményítőt. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a túrós masszához keverjük. Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. 180 fokon 50-60 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss