Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bulgur kontra köles: mennyi szénhidrát van a gabonákban?

default user icon
MME
Az elmúlt években a rizst, a tésztát és a krumplit olyan szuperköretek váltották fel, mint a bulgur, a köles vagy a quinoa. Ezek a gabonák rostban és tápanyagban gazdagok, és alacsony a szénhidráttartalmuk. Nézzük, hogy melyikben pontosan mennyi van.

Az alábbi 7 gabonafélét érdemes beiktatni az alacsony szénhidráttartalmú étrendbe. Szakértők szerint ezek a legegészségesebbek. Az adatok 100 gramm főzött gabonára vonatkoznak.

1. bulgur - 18 gramm szénhidrát 

A bulgurt az egyik legegészségesebb köretnek tartják. A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Viszont mivel glutént tartalmaz, a gluténérzékenyek nem ehetik.

2. quinoa 18,5 szénhidrát

A quinoa, amellett, hogy jóízű, tápláló, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető. Tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. 

3. vadrizs - 19,5 gramm szénhidrát 

A vadrizsben kevesebb a szénhidrát, mint a fehér-, vagy a barna rizsben. Kiváló antioxidáns és fehérjeforrás, magas a rosttartalma. A vadrizs a többi rizshez képes intenzívebb ízű. 

4. köles - 22 gramm szénhidrát

A köles a gyomor egyik legjobb gyógyszere. Amellett, hogy könnyen emészthető, a magas rosttartalmának köszönhetően megtisztítja a bélrendszert. Nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatása van. Alacsony a kalóriatartalma mégis gyorsan és hosszú időre eltelít. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz többek között foszfort, mangánt és vasat is. A kölest nemcsak köretként készíthetjük el, hanem kiváló alapanyaga sok desszertnek is. Például túrógombócnak. 

5. barna rizs 21,7 gramm szénhidrát

A barna rizs szintén az egyik legkönnyebben emészthető gabonafélék közé tartozik. Sok vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz és rostokban is gazdag. A barna rizsről feldolgozáskor csak a legfelső héjréteget távolítják el, és így több egészséges rost és ásványi anyag marad benne, mint a fejhér rizsben.

6. kuszkusz 21,8 gramm

A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. A benne található sok tápanyag közül az egyik legfontosabb a szelén, mely az emberi szervezet számára elengedhetetlen nyomelem. Magas az élelmi rost és a fehérjetartalma is. 

7. árpa 24,4 gramm

Az árpa az egyik legősibb gabona, mégis sokáig feledésbe merült. A gasztronómia az utóbbi években kezdi újra felfedezni. Kiváló rizs helyettesítő, de salátákat is felturbózhatunk vele, sőt kását is készíthetünk belőle. Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, akkor ne a hántolt árpagyöngyöt, azaz a gerslit vegyük, mert az csak a töredékével rendelkezik azoknak a tápanyagoknak, ami a hántolatlan fajtában van. Utóbbiban sok az A- és a B-vitamin, a kálium, foszfor, vas. 

12 SZUPERÉTEL BULGURRAL, KÖLESSEL, QUINOÁVAL >>> 

6 MAG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, MINT GONDOLNÁD >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss