Keress receptre vagy hozzávalóra

Bulgur, a szuperköret

Nagyszerű alternativája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós a bulgur, amit neveznek búzatöretnek is. Többféle méretben is kapható, készülhet belőle köret, tehetjük salátába, de még desszert is lehet.
Mi is az a bulgur?

A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják.

Bulgur a világban

Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson.

Nagyobb bevásárlóközpontokban, drogérialáncokban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban is hozzájuthatunk.

Mi készülhet bulgurból?

Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, de kicsit *harapósabb*, pergősebb az állaga, és gyaorlatilag percek alatt kész. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Könnyű, kiadós és egészséges, mint például a tabulé, ami kuszkusz helyett gyakran készül búzatöretből.

A bulgur nagyobb szemű fajtáit köretnek készítsük el. Mivel elő van főzve, elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig, csupán addig főzni, míg a folyadékot beissza. A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót, mert a különböző méretű őrleményekhez más és más folyadémennyiség és párolási idő szükséges.

Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Készülhet belőle piláf, mely egy rizsből vagy bulgurból készülő egytálétel, Oroszországtól Latin-Amerikáig, Görögországtól Iránig szinte mindenhol fogyasztják más-más néven.

A kisebbre őrölt bulgur kiválóan feldob salátákat, lehet belőle például kiszir (recept cikkünk végén). Levesbetétként is fogyaszthatjuk!

Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.

Bulgur az egészséges

A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

Kiszir

Hozzávalók:
10 dkg bulgur
2 dl forró víz
8 szál újhagyma, karikákra vágva
fél kígyóbuborka apróra vágva
2 paradicsom apróra kockázva
2 darab aprított chilipaprika vagy 1 kiskanál szárított cayenne bors
1 csokor petrezselyem, aprítva
fél bögre friss menta aprítva
4 púpos teáskanál paradicsompüré
6 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
só, bors
Opcionális: rakhatunk bele fokhagymát, és Észak-Törökországban elmaradhatatlan hozzávalója a gránátalma sűrítmény

Elkészítés: A bulgurt tálba tesszük és felöntjük a forró vízzel. Lefedjük, és 20 percig hozzá sem nyúlunk.
Az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, aprítjuk a megmosott paradicsomot és uborkát, mentát és a petrezselymet is. A citromot kifacsarjuk. Ha kész a bulgur, hozzáadjuk a többi alapanyagot, megsózzuk, borsozzuk és lehűtjük.

Mindmegette receptek bulgurral >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

ecchphoto 3 évvel ezelőtt
Kedves Mindmegette! Teljesen mindegy milyen formában készülmnek felhasználásra a gabonafélék, a gluténtartalmuk szinte pontosan ugyanakkora terhelést jelent szemes, teljeskiörlésű, és finomított formában is. Ez a fel nem dolgozott mánia lényegében semmilyen mértékben nem enyhítette az ehhez köthető betegségek szaporodását. Csak érdekességképpen, 8 hónapnyi teljesen növényi szervezetidegen fehérje (gabona,hüvelyesek,burgonyák,kukoricák) mentességem alatt egyetlen visszaesésem volt, a karácsonyi mákos guba, ami kimondottan jóminőségű teljeskiörlésűből készült. Jutalmam kb egy hétnyi rossz alvás, és fájdogáló könyék, térd, derék lett, ami aztán teljesen elmúlt. Ezalatt semmilyen más szempontból nem változott az étrendem, mivel nem volt célom karácsonykor sem eltorzítani azt, így egy grammto sem híztam.
jenny windell 5 évvel ezelőtt
Kedves Imre! A megoldás egészen egyszerű: a \"legsnasszabb\" áruházláncban is kapható.
Imre63 5 évvel ezelőtt
valaki segítsen ,hol lehet hozzájutni a bulgurhoz ? Csak bioboltban, vagy esetleg ? Köszi a segítséget ! Üdv Imre
Mindmegette 5 évvel ezelőtt
Kedves Earendil! Véletlenül sem szeretnénk vitatkozni egy élelmiszermérnökkel, mert nyilván sokkal jobban értesz ezekhez a dolgokhoz nálunk. A bulgur védelmében azért el kell mondjuk, hogy az általad említett betegségeket valószínűleg sokkal inkább a kenyér és a sok finomított lisztből készülő péksütemények, sütemények okozhatják. Ezeket valóban mértékkel érdemes fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében. Köszönjük a véleményed, más témában is szívesen látjuk, olvassuk! Üdv Mme
Earendil 5 évvel ezelőtt
Lehessen olvasni ellenvéleményként más megközelítést is. A modern táplálkozástudomány a búzát (és egyéb kalászos gabonákat) a gluténtartalmuknál fogva mérgezőnek tekinti. Ez nem az elfogadott irányzat, de tudományon alapszik az elfogadott irányzattal szemben, ami szemkötőt visel, ezt nem kell tovább firtatni. Míg a hántolt rizs glikémiás indexe magas, a búzáé pedig alacsony, addig Európában és Amerikában, a nagy búzafogyasztó társadalmak szenvednek a cukorbetegségtől, s nem az ázsiai rizsfogyasztók. A glutén fogyasztás és a cukorbetegség kialakulásának összefüggése több tanulmányban is jól látszik. A glikémiás indextől függetlenül. A rizst a kínai Taoisták az emésztést fokozó ételként tartják számon, lehet ezen tulajdonságaiból adódhat, hogy jól tolerálja a szervezetünk. Ezt élelmiszermérnökként persze csak mint érdekesség említettem meg. Végszónak pedig: Minden magas szénhidrát tartalmú növény megterheli a vércukor szabályozó rendszerünket, növényi toxin (glutén, lektin) tartalomtól függetlenül is nagy, a jelenleginél jóval nagyobb mértékletességet kellene tartani a fogyasztásukat illetően! Aczél.
Rommie 5 évvel ezelőtt
Hát ez tök vicces, ma ebédre pont bulgur-rizottót készítettem, erre mit látok, itt is erről van szó:D Tényleg nagyon finom. Én kis olajon megpirítottam jó sok hagymával, majd mehet rá gomba, sárgarépa, végül zöldborsó, fűszerként pedig bors és pirospaprika. Valóban lehet variálni bármivel. Ide is fel van töltve egy remek spenótos bulgur-recept, próbáljátok ki:)
Mindmegette 5 évvel ezelőtt
Kedves Trixi! Nyugodtan használj bulgurt, ugyanúgy készítsd, mint ha rizzsel dolgoznál. :)
beatrix3 5 évvel ezelőtt
Azt szeretném kérdezni,hogy a töltöttpaprikába,lehet a rízs helyett bulgurt tenni? Mert mindenhol,csak a zabpelyhet olvastam de a bulgurral jobban el tudnám képzelni. Üdv. Trixi
molnarfranciska 7 évvel ezelőtt
Nagyon tetszik. Ki fogom próbálni. Eddig csak a kuszkusz-t használtam, és attól is el vagyok ragadtatva. Üdv.: MF.

Magazin