Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Buggyantott libamáj

default user icon
3 1/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók:
 • 1 libamáj (kb. 68-70 dkg)
 • 7,5 dl fiatal fűszeres Tramini
 • 1 dl víz
 • őrölt fehérbors
 • kóser só
 • cukor

Elkészítés

  Elkészítés:
  1. nap: Hideg vízben öblítsük le a libamájat, hasítsuk ketté két lebenyét, távolítsunk el minden kövér részt, ért és hártyát, majd papírszalvétával töröljük szárazra. Minden oldalát fűszerezzük sóval, fehérborssal, és egyenletesen szórjuk meg enyhén cukorral, takarjuk le, és pácoljuk a hűtőben 4-6 órát. A libamájat helyezzük egy nagydarab géz (muszlinszövet, sajtszövet) közepére. Tekerjük az anyagot a libamáj köré, (alaposan, többször), és formáljuk finoman kolbász vagy tégla alakúra. Spárgával kötözzük el erősen a gézpólya végeit. Ezt mind óvatosan végezzük el, minél kevesebb nyomással.

  2. nap: Helyezzük a libamájat egy közepes lábosba, majd öntsük rá a borunkat és a vizet, a folyadék félig lepje el a libamájat, majd tegyük közepes tűzre, és melegítsük addig, amíg eléri a 60 fokot (kb. 4 perc). Ezek után fordítsuk meg a libamájat, és folytassuk a melegítést 76,5 fokig. Újra fordítsuk meg a májat, és melegítsük tovább a boros vizet 82 fokig, majd zárjuk le. 4 perc múlva vegyük ki a libamájat, tegyük egy műanyag edénybe, és öntsük rá a levet, takarjuk le, majd tároljuk hűtőben. Fontos a hőmérsékletek pontos betartása.

  3. nap: A májat a lében napokig tárolhatjuk. Tálalás előtt óvatosan bontsuk ki a gézből, majd forró késsel szeleteljük, és lekvárral, pirítóssal, brióssal tálaljuk.

Megjegyzés

ChefLaszlo receptje.

A borról:
A libamáj tömény íze miatt az édes borok nem alkalmasak a libamáj főzésére. Ehhez a recepthez kaliforniai Gewürztraminert használtunk, aminek fűszeres íze kiváló párosításnak bizonyult. A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalmi-sokoróaljai, a mátraaljai, az egri és a móri borvidékeken termesztenek. Magyarországon általában a piros tramini és a fűszeres tramini ismert, de az alacsony terméshozam miatt nem igazán elterjedt. A traminit gyakran azonosítják a Gewürztraminer szőlőfajtával (amit Gewürz, illetve Traminer neveken is emlegetnek), bár az Office Internationale de la Vigne et du Vin szerint nagyon hasonló, de mégis külön fajták.

MME
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Rantotthus
Ez igen,jo maceras recept!!!
monoma
Kóser só, amit nem tároltak hússal-tejtermékkel egy helyen, amit zsidó sóbányász által bányászott stb. Vajon, ha nem kóser a só, akkor rossz lesz a libamáj ;-) ?
mozzarella
Kedves ChefL, ez nagyon jónak hangzik, szívesen meg is kóstolnám, ha más megcsinálja, de azért itthon nem vállalkoznék az elkészítésére. Például nehézségeim lennének az előírt háromféle hőfok (60 - 76,5 - 82°) pontos betartásával, pedig ez fontos, mint a receptből tudjuk. Egy kérdés : milyen a kóser só ?

Hasonló Receptek

Magazin